Wat is Menstypes?

MensTypes is een methode waarmee je op een andere manier naar mensen kijkt. Door anders te kijken zul je verrast worden door de overeenkomsten en verschillen die je niet eerder zag. Het is een typologie waarmee je anders naar het uiterlijk kijkt. Hierdoor wordt duidelijk wat het karakter van iemand is.

MensTypes is een combinatie van verschillende theorieën:

  • De planetentheorie van de Franse astroloog en psycholoog Michel Gauquelin.
  • Inzichten uit de moderne endocrinologie, het werk van Dr. Louis Berman. Zijn inzichten verklaren o.a. het karakter en gedrag van de types.
  • Het enneagram, wat de filosoof George Gurdjieff in de westerse wereld heeft geïntroduceerd. Dit is een eeuwenoud symbool wat vaak gebruikt wordt als typologiemodel, een psychologisch model voor het typeren van mensen. Door het enneagram krijgen we een dieper inzicht in onszelf en in onze relaties.
  • Rodney Collin heeft de menstypes op het enneagram geplaatst, om duidelijk te maken waarom bepaalde types zich tot elkaar aangetrokken voelen.

De menstypes zijn genoemd naar planeten

De stand van de planeten op de dag van je geboorte heeft invloed op je menstype. Daarom zijn de menstypes genoemd naar de zon, de maan en omliggende planeten. Er zijn dertien types. Zeven klassieke: Maan, Venus, Mercurius, Saturnus, Mars, Jupiter en Zon. En zes gecombineerde: Maan-Venus, Venus-Mercurius, Mercurius-Saturnus, Saturnus-Mars, Mars-Jupiter en Jupiter-Maan

Als je voor het eerst hoort over menstypes kan het je wat duizelen. Al die namen en combinaties. Dat kan ik me voorstellen. Maar als je het eenmaal ziet en begrijpt is het logisch en kun je ze snel herkennen.
 
Misschien voel je weerstand en lijkt het je onzin. Kan het waar zijn dat er verschillende types mensen zijn die je herkent aan het uiterlijk? Dat je ook nog eens aan dat uiterlijk ziet wat het karakter is van iemand? En dat je kunt zien of iemand een goede match is?

Neem het niet zomaar van mij aan en zie het niet als enige waarheid. ‘Werk een tijdje met een type’ om te ontdekken hoe het voelt zien als een bepaald menstype. Test het uit in de praktijk. Sta open voor een nieuwe manier van kijken naar jezelf en de mensen om je heen. En onderzoek of jij je herkent in een bepaald menstype.


“Neem het begrip van het Oosten en de kennis van het Westen – en ga dan op zoek”
~ Gurdjieff

Wat maakt MensTypes anders?

MensTypes is uniek omdat je op een dieper level ontdekt wat je karaktereigenschappen zijn. Het helpt je bewust te worden van onbewust gedrag en neigingen; waarom doe je zoals je doet? Je ontdekt dingen over jezelf die je nog niet eerder op deze manier zag. En je wordt je bewuster van de impact van jouw gedrag op de ander. Deze informatie kun je op geen enkele andere manier verkrijgen.
 
MensTypes gaat over je essentie (je aangeboren karakter en gedrag) en niet over je persoonlijkheid (je aangeleerde karakter en gedrag). Niet alleen krijg je inzicht in jezelf maar ook in de ander. Je realiseert je dat je niet langer iedereen op dezelfde manier kunt benaderen. ‘Behandel een ander zoals je zelf behandeld wilt worden’, is niet altijd de beste keuze.
 
MensTypes laat je zien hoe ieder type zijn eigen gebruiksaanwijzing heeft. Hoe je iemand het beste kunt benaderen om snel echt contact te maken. En hoe je je relaties kunt versterken. Een voordeel is dat er geen lange vragenlijsten hoeven te worden ingevuld. Je ziet meteen welk type iemand is en wat de belangrijkste karaktereigenschappen zijn.

“Ik stop mensen niet in hokjes, ik vind ze er alleen steeds."
~ Alfred Adler