Wat is MensTypes?

MensTypes is een typologie waarmee je in een oogopslag aan het uiterlijk ziet wat het karakter van iemand is. Er zijn dertien types en ze worden ook wel planeettypes genoemd: Maan, Venus, Mercurius, Saturnus, Mars, Jupiter en Zon. Er zijn 7 klassieke types en 6 gecombineerde types die je herkent aan uiterlijke kenmerken.

MensTypes is gebaseerd op het Enneagram. Dit is een eeuwenoud symbool wat vaak gebruikt wordt als typologiemodel, een psychologisch model voor het typeren van mensen. Je ziet aan het uiterlijk direct wat, in grote lijnen, het innerlijk is van iemand.

“Ik stop mensen niet in hokjes, ik vind ze er alleen steeds."


~ Alfred Adler

Je kunt dit vergelijken met het herkennen van verschillende hondenrassen. Een poedel en een herder herken je aan het uiterlijk. Niet alleen zie je het verschil tussen deze honden door uiterlijke kenmerken, maar je weet dan ook meteen globaal wat het karakter is van die twee honden.

En ja, mensen kun je vergelijken met honden. Mensen zijn net als honden zoogdieren. Wij behoren ook tot een bepaald soort en type. Ook wij zijn te typeren aan de hand van ons uiterlijk.

Soms hebben mensen weerstand tegen getypeerd worden. Ze zijn bang niet meer uniek te zijn wanneer ze ‘in een doosje worden gestopt met een labeltje erop’. Dat ze hun identiteit en hun eigenheid verliezen als ze worden getypeerd. Maar zoals de Oostenrijkse psycholoog Alfred Adler zei: “we worden niet in een hokje gestopt, we zien juist in welk hokje we al zitten.”

Je ‘Ideale Partner’ en het geheim van de klik


Volgens MensTypes is je ideale partner niet alleen iemand die je lichamelijk aantrekkelijk vindt, maar iemand die ook qua karakter bij je past. Er zijn twee types die het beste bij je passen en met wie de kans op een superrelatie het grootst is. Je ‘maximale aantrekking’ en het type dat je zelf bent.

Met deze twee types heb je een ‘magische klik’ die je direct herkent als je elkaar ontmoet. Jullie voelen een echte klik en begrijpen elkaar snel. Jullie hebben ‘iets’: een bepaald gevoel, een contact wat vanzelfsprekend is en soepel verloopt. Deze speciale klik heb je met je ‘Ideale Partner.’Het betekent dat jullie karakters bij elkaar passen.

Wake up! ‘De ware’ bestaat niet!


Sommige mensen hebben de overtuiging dat er maar één ware is. Maar er loopt niet één ware rond voor jou op deze aardbol. Wel is er een bepaald menstype dat het best bij je past. Als je weet welk type dit is, zul je zien dat er meer potentiële partners rondlopen dan je nu denkt. Je realiseert je dat je ‘Ideale Partner’ misschien zelfs al die tijd dichterbij was dan je dacht.

Ook zijn er mensen die wachten tot ‘de ware aan de deur klopt’. Ze hebben de overtuiging dat liefde op je pad komt. Dat je daar niet naar moet zoeken, want dat voelt geforceerd. Het moet je spontaan overkomen. Maar waarom zou je ‘anno nu’ nog passief wachten en niet actief op zoek gaan naar je droompartner? Je vergroot toch je kansen als je gaat internet daten? Als je veel gezellige dingen onderneemt en leuke nieuwe mensen ontmoet?

Ken de gebruiksaanwijzing en maak moeiteloos contact

Met MensTypes kun je niet alleen je ‘Ideale partner’ vinden,  het helpt je ook  bewust te worden van onbewuste drijfveren; waarom doe je zoals je doet? Je ontdekt dingen over jezelf die je nog niet eerder op deze manier zag. En je wordt je bewuster van wat de impact is van jouw gedrag op de ander. Met deze kennis zul je makkelijker kunnen communiceren en contact maken met de ander, omdat je iemands gebruiksaanwijzing kent. Je weet precies wat je moet doen en zeggen om iemand voor je te winnen en die persoon niet te irriteren.

Iemand sneller inschatten en beter begrijpen


Doordat je met MensTypes aan het uiterlijk ziet wat het karakter is van iemand, zie je dingen die anders verborgen zouden blijven. Hierdoor kun je iemand dus veel sneller inschatten en beter begrijpen. En als er iets is wat mensen graag willen, dan is dat: begrepen worden en serieus genomen worden. Met deze typologie worden mensen niet alleen een open boek voor jou, maar weet je meteen hoe je iemand het best kunt benaderen om een goede relatie of samenwerking te creëren.