Zo word je verliefd: De vonk slaat over als je elkaar deze 36 vragen stelt

Door: Monica Wardenaar

36 vragen om verliefd te worden

Goed nieuws … er bestaat een liefdesrecept! Een recept waarmee liefdesstofjes snel opborrelen en waarmee je binnen no time een intieme band met iemand opbouwt. Als we de wetenschap moeten geloven is het mogelijk verliefd te worden door elkaar 36 vragen te stellen.

Het liefdesexperiment

De vragenlijst die wetenschapper en psycholoog Arthur Aron ruim 20 jaar geleden ontwikkelde blijkt effect te hebben. Het werkt niet altijd, maar wel vaak. In 1997 werkte hij aan de universiteit van Stony Brook in New York. Tijdens zijn onderzoek rond het thema ‘intimiteit’, ontdekte hij dat kwetsbaarheid en intieme bekentenissen blijkbaar bevorderlijk werken om een vonk te laten overslaan.

Om dit te toetsen vroeg hij zijn studenten als proefpersoon. Een van de studentenkoppels die meedeed aan dit experiment is zelfs 6 maanden later in het huwelijksbootje gestapt.

Op date of al jaren getrouwd

Of je nu op date gaat of al jaren samen bent, volgens de wetenschap is het dus mogelijk om (weer) verliefd te worden als je elkaar deze 36 vragen stelt. In haar column in de New York Times schreef de Amerikaanse professor en schijfster Mandy Len Catron dat het eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is om verliefd te worden.

De vragenlijst van Aron intrigeerde haar en ze besloot deze te testen. Als proefkonijn nam ze iemand die ze al lang kende: een universiteitscollega voor wie ze nooit eerder warme gevoelens koesterde. Na de test, die niet veel langer dan een uur duurde, werd ze verliefd op deze man.

Hoe werkt het

De 36 vragen zijn onderverdeeld in 3 sets van 12 vragen. Om de beurt stel je een vraag aan elkaar. De vragen worden geleidelijk opgebouwd qua intensiteit en worden dus steeds intiemer. Op deze manier word je uitgenodigd je steeds kwetsbaarder op te stellen. Iedereen weet dat je kwetsbaar opstellen en jezelf blootgeven een belangrijk element is in een intieme relatie. Maar weten en doen zijn twee verschillende dingen. Deze vragenlijst maakt het speelser en makkelijker meer van jezelf te laten zien. Nadat je elkaar de 36 vragen hebt gesteld kijk je elkaar 4 minuten in de ogen, zonder te praten.

Van klik naar verliefd

Zoals Mandy Len Catron zegt: “Het is het geen formule die zomaar iedereen verliefd op je kan laten worden.” Dat zou inderdaad best creepy zijn. Waar het wel voor zorgt, is dat het de intimiteit vergroot tussen twee mensen die al voor elkaar gekozen hebben. Dus als je al een klik voelt met je date, dan is het de moeite waard om op deze manier het ‘verliefd worden proces’ te versnellen.

36 vragen om verliefd te worden

Waarschijnlijk ben je inmiddels nieuwsgierig geworden naar de vragenlijst met 36 magische vragen 😉

Stel elkaar de onderstaande vragen, kijk na afloop elkaar 4 minuten in de ogen en … feel the magic happen

Vragenreeks 1

1. Als je iedereen in de wereld mag kiezen, wie zou je dan uitnodigen om bij je te komen eten?

2. Zou je beroemd willen zijn? Waarin dan?

3. Voordat je iemand gaat bellen, oefen je dan soms met wat je gaat zeggen? Waarom wel of waarom niet?

4. Hoe ziet een perfecte dag er uit voor jou?

5. Wanneer heb je voor het laatst in je eentje gezongen? En wanneer voor iemand anders?

6. Stel je wordt 90, wat wil je dan liever: het lichaam van een dertigjarige of de geest van een dertigjarige?

7. Heb je al enig idee over hoe je zult sterven?

8. Welke drie dingen heb je vermoedelijk gemeen met mij?

9. Waar ben je het meest dankbaar voor in je leven?

10. Als je iets had kunnen veranderen aan je opvoeding, wat zou dat dan zijn?

11. Wat is jouw levensverhaal, zo gedetailleerd mogelijk verteld in vier minuten?

12. Stel dat je morgen wakker wordt en je beschikt ineens over één nieuwe goede eigenschap of vaardigheid, wat zou dat dan zijn?

Vragenreeks 2

13. Als een kristallen bol één waarheid over jou, je leven, je toekomst of iets anders zou kunnen vertellen, wat zou dat dan zijn?

14. Waar droom je al lang van om ooit te doen? Waarom heb je het nog niet gedaan?

15. Wat is het grootste dat je tot nu toe hebt bereikt in je leven?

16. Wat waardeer je vooral in een vriendschap?

17. Wat is je meest dierbare herinnering?

18. Wat is je ergste herinnering?

19. Als je wist dat je over een paar jaar plotseling zou overlijden, zou je dan iets veranderen aan hoe je nu leeft? Waarom wel of niet?

20. Wat betekent vriendschap voor jou?

21. Welke rollen spelen liefde en genegenheid in je leven?

22. Welke vijf eigenschappen waardeer jij aan je gesprekspartner?

23. Hoe close ben je met je familie? Heb je het idee dat je in je jeugd gelukkiger was dan de meeste andere mensen?

24. Hoe denk je over de relatie met je moeder?

Vragenreeks 3

25. Bedenk drie uitspraken die waar zijn en beginnen met “we”of “wij”. Bijvoorbeeld: we voelen alle twee in deze kamer dat…

26. Maak deze zin af: “Ik wou dat ik iemand had waarmee ik kon delen dat…”

27. Als jij en je gesprekspartner goede vrienden zouden worden, wat zou dan belangrijk zijn voor de ander om over jou te weten?

28. Wat vind je leuk aan je gesprekspartner? Wees eerlijk, zeg iets wat je misschien niet tegen iemand anders zou zeggen die je net hebt ontmoet.

29. Wat was het meest beschamende moment in je leven?

30. Wanneer heb je voor het laatst in het bijzijn van een ander gehuild? En wanneer toen je alleen was?

31. Vertel je partner iets wat je nu al leuk vindt aan haar of hem.

32. Waarover zou je nooit grappen moeten maken (omdat het een te serieus onderwerp is)?

33. Als je vanavond zou sterven en met niemand meer zou kunnen praten, waarvan zou je het meest spijt hebben dat je het niet aan iemand hebt verteld? Waarom heb je het nog niet verteld?

34. Je huis, met alles wat je bezit, staat in brand. Nadat je je familie, geliefden en je huisdieren gered hebt, heb je nog tijd om één ding te pakken. Wat zou het zijn? Waarom?

35. De dood van welk familielid zou je het ergst vinden? Waarom?

36. Deel een persoonlijk probleem met je gesprekspartner. Vraag je partner om advies over hoe hij of zij dit zou aanpakken. Vraag ook aan je partner hoe hij of zij denkt dat jij je voelt bij dit probleem

Als jullie allebei de vragen hebben beantwoord, kijk je elkaar 4 minuten in de ogen aan. Zonder te praten en probeer niet te lachen of weg te kijken.

Veel plezier en succes met dit experiment.
Ik ben benieuwd hoe dit bij jou is gegaan. Leuk als je hieronder een reactie achterlaat. En denk je dat iemand dit blogartikel waardevol zal vinden? Deel hem gerust!

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’