7 tips voor succesvol online daten

Door: Monica Wardenaar

Corona heeft de hele wereld op zijn kop gezet. Opeens werden we gelanceerd in een nieuwe realiteit. Alles wat vertrouwd, normaal en veilig voelde was plotseling bedreigend en riskant. Steeds meer werden we beperkt in onze vrijheid.

De wereld was veranderd en niets was meer zoals we gewend waren. Reizen, concerten bezoeken, uit je dak gaan op een festival, uit eten gaan, gezellig samen zijn, nieuwe mensen ontmoeten en vooral elkaar als vanzelfsprekend aanraken…het mocht niet meer.
Ook daten zoals we het kenden kon niet meer…’social distancing’, we moeten 1.5 meter afstand houden, elkaar niet aanraken, niet zoenen en geen sex.

Er blijft dus maar één optie over: online daten.

Herkaderen doet wonderen

Als single kun je je door alle beperkingen eenzaam voelen, omdat je sociale leven veranderd is en de behoefte aan een partner voel je daardoor sterker. In real live daten zoals je gewend bent is niet meer zo makkelijk, maar er is een goed alternatief: Digitaal Daten.

Misschien is online daten nog niet helemaal jouw ding, maar hey… nieuwe wereld, nieuwe kansen. Stap uit je comfortzone en ga er voor! Wie weet word je nog verrast door een perfecte match of vind je zelf iemand die bij jou past. Blijf niet hangen in wat allemaal niet meer kan, maar denk eens aan wat er wel kan. Zorg voor een positieve en open mindset. Of zoals Johan Cruijff altijd zei: “Elk nadeel heb z’n voordeel.” Je kunt misschien niet zo snel fysiek contact hebben als je zou willen, maar je kunt wel eerst een sterke mentale band ontwikkelen.

Jij vindt iemand of je wordt gevonden via een dating app of site. Je maakt het eerste contact en chat, appt of mailt naar elkaar. Doe dat niet te lang en ga snel naar de volgende stap. De date! Nu nog even niet meteen een live date maar eerst een digi date. Om je te inspireren vind je hieronder echt 7 tips voor online daten.

TIP 1: Goede voorbereiding is het halve werk

Zorg dat je klaar bent om online te daten. Bereid je goed voor, want dat zal je ook meer zelfvertrouwen geven. Bedenk wat je wilt vertellen en wat je antwoorden zijn op bepaalde vragen. Maar ook wat je wilt weten van de ander en verzin vast welke vragen je kunt stellen. Zie het als een kort telefoonscript wat je gebruikt om de eerste paar minuten soepel te laten verlopen. Er zijn nu geen prikkels van buitenaf zoals je gewend was.

Geen grappige onverwachtse dingen en geen andere mensen die zorgen voor afleiding waar je op kunt inhaken. 'Just...you and your date.' En dat kan in het begin best wennen zijn, want de persoon op je scherm is toch een vreemde.

TIP 2: Spreek van te voren af hoelang je date duurt

Na een aantal dagen digitaal kletsen is het tijd voor de volgende stap. Je wil eigenlijk ook wel eens weten hoe zijn of haar stem klinkt en hoe deze mogelijke prins(es) er echt uit ziet. Tijd voor videobellen dus. Vind je dit een te grote stap, dan kun je natuurlijk ook eerst even ‘gewoon bellen.’ Je kunt dan makkelijker weer ophangen als het te spannend wordt.

Maar spring je gelijk in het diepe en ga je voor beeldbellen, spreek dan van te voren af hoelang je digi date gaat duren. Je eerste date zou bijvoorbeeld 15 minuten kunnen duren en je tweede 30 minuten. Vergelijk deze kennismaking dus niet met een real life date, wat zomaar een uur kan duren. Voor een eerste digi date is dat te lang.

TIP 3: Gezellig samen online bankhangen of spelletjes spelen

Samen gezellig op de bank een film kijken was een leuk vooruitzicht, helaas is dat niet meer zo vanzelfsprekend maar … het kan ook online. Op afstand dus, maar daarom niet minder gezellig. Met Netflix party kun je samen een film bekijken en tegelijkertijd met elkaar chatten. En met Watch2gether kun je eenvoudig samen YouTube filmpjes bekijken. Je kunt zelfs samen naar een museum gaan met Google arts & culture.

Eten is ook iets wat je heel goed samen online kunt doen. Ga samen koken. Het leukste is om allebei eenzelfde soort gerecht te maken of een recept van elkaar.

Online spelletjes doen is een andere manier om samen iets te ondernemen. Elkaar uitdagen en samen plezier maken is een leuke manier om elkaar beter te leren kennen. Populaire spelletjes zijn 'Jenga' en 'Would you rather.' Maar ook spelletjes als schaken, scrabbelen en nog veel meer zijn er in de online versie. Met de app Houseparty kun je zelfs videobellen en spelletjes spelen tegelijkertijd.

Houden jullie allebei van lezen, start dan samen een boekenclub en bespreek een favoriet boek.

TIP 4: Belangrijk om te weten bij je (eerste) video date

Als je gaat videobellen zit er iets tussen jullie in … een scherm. Om daar doorheen te komen moet je zorgen dat je meer straalt dan normaal, zorg dat je ‘aan staat’ en dat jouw energie dwars door het scherm naar de andere kant knalt. Denk ook aan je lichaamstaal, die is belangrijk. Vermijd gekruiste armen en kies voor een open houding.

Als je je mobiel of tablet gebruikt zorg dan dat deze voldoende opgeladen is. Het is niet echt handig als je deze tussendoor moet opladen en daardoor lastig rechtop kunt zetten.

Ga naar een plek, met een rustige en neutrale achtergrond, waar je ongestoord kun ‘digi daten’. Want onverwachte situaties kunnen hilarisch zijn, maar kunnen er ook voor zorgen dat je onzeker en wat gestrest overkomt. Dat is niet echt aantrekkelijk.

Let ook op licht, want je gezicht kan wat bleek overkomen (beetje make-up doet wonderen ) Test desnoods met de selfie-stand bij welk licht je gezicht het best uitkomt. Ook handig is bijvoorbeeld een ringlamp. Deze is bekend onder fotografen die in de studio werken, make-up artiesten en vloggers. Ze zijn er in verschillende maten en prijzen. Het geeft helder licht wat flatteus werkt op je huid. En nog belangrijker … als je weet dat je overkomt zoals je wilt krijgt je zelfvertrouwen een flinke boost.

TIP 5: Ontdek welk type je bent

Maak iets speciaals van het online daten en leer elkaar beter kennen. Gebruik IsMijnDateEenMatch.nl om te ontdekken welk type je bent en om te kijken of jullie een match zijn. Doe dit allebei apart voordat je weer een date hebt, dan heb je sowieso genoeg stof om over te praten. Of doe een persoonlijkheidstest en gebruik de 16 personalities hiervoor. Doe deze ook voordat je weer afgesproken hebt zodat je samen van gedachten kan wisselen. Wie weet welke leuke ontdekkingen je doet.

TIP 6: Maak plannen voor jullie real life date

Maak goede afspraken met elkaar en met jezelf voordat je live gaat daten. Bespreek ook de 1.5 meter afstand. Wanneer je dit van tevoren duidelijk met elkaar bespreekt, maak je het makkelijker om je niet te laten meeslepen door het moment.

Bouw de spanning op door vast plannen te maken voor jullie date in real life, dan hebben jullie iets om naar uit te kijken. De live date kun je het best buiten plannen. Ga samen op het internet zoeken naar ideeën en leuke activiteiten voor een originele first date. Er is nu meer tijd om zoiets te organiseren.

Zijn jullie sportief, maak dan een lange strandwandeling en ga powerkiten. Skaten of een fietstocht maken. Liever wat rustiger aan doen? Dan misschien picknicken in het (stads)park met allerlei zelfgemaakte heerlijkheden en lekkere wijn.

TIP 7: Ga online speeddaten

Wil je het wat spannender maken voor jezelf, ga dan online speeddaten. Je weet dan nog niet met wie je gaat daten, dat is de grote verrassing. Een online speeddate duurt 5 minuten en na deze 5 minuten-date zie je vanzelf weer de volgende date verschijnen. Online speeddaten kun je ondermeer doen bij Relatieplanet, Paiq, E-Matching en bij Speeddaten.nl


Wil je ook weten of jouw date een match is?
Kijk dan snel op IsMijnDateEenMatch.nlVeel plezier en succes met online daten , doe verstandig en stay safe!

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’