Denk je links of rechts?

Door: Monica Wardenaar

Een leuke uitdaging: Kijken naar jezelf en de mensen om je heen op een andere manier dan je gewend bent. Wanneer je ‘anders gaat kijken’, zie je dingen die er altijd zijn geweest maar die je eerst niet zag. Er gaat een nieuwe wereld voor je open. Anders kijken is in dit geval ‘zien wat er is’. Zoals je leert bij tekenen. Niet benoemen wat je ziet, maar leren de lijnen en contouren goed te waarnemen.

Linker- en rechter hersenhelft

Zien wat er is, doe je met je rechterhersenhelft, zonder te oordelen of te interpreteren. Je kijkt bijvoorbeeld naar de blauwe lucht en denkt: ‘Hmm, wat een mooie blauwe lucht’. En als je meer je linkerhersenhelft gebruikt dan denk je: ‘Hmmm, de lucht is blauw, het wordt weer een warme dag vandaag. Want de zon schijnt nu al en als de zon zó schijnt wordt het warm.’ In dit geval heb je dus een oordeel over wat je ziet.

Als je rechterhersenhelft actiever is zal je makkelijker kunnen waarnemen zonder oordeel of de neiging hebben dingen te verklaren. En als je linkerhersenhelft actiever is zal je waarnemen en geneigd zijn daarbij te oordelen en een verklaring te geven over wat je ziet.

Het gebruiken van je rechterhersenhelft helpt je bij het observeren en herkennen van de verschillende type mensen. Hierdoor ontdek je wat er is. Je ziet fysieke kenmerken zonder daar een oordeel over te hebben. Denk bijvoorbeeld aan honden.

Hoe ziet een pitbull eruit?

Als je een pitbull ziet en je kijkt met je linkerhersenhelft dan denk je: ‘Brrr….een pitbull…

• Dat is zo’n vechthond en die is heel gevaarlijk.
• Zo’n sterke hond, die je niet meer loslaat als hij je bijt.
• Deze hond kan zelfs mensen doodbijten.’

Wanneer je op deze manier waarneemt zie je niet hoe een pitbull eruit ziet, maar heb je een oordeel over wat je ziet.

Kijk je meer met je rechterhersenhelft dan zie je: ‘Hmmm, dat is een pitbull.

• Heeft een krachtig en gespierd uiterlijk
• Een vierkante kop en een brede kaak
• Zijn vacht is kortharig
• Heeft krachtig ontwikkelde kauwspieren
• Een zware kop in verhouding tot zijn lichaam

Door op deze manier te kijken zie je wat er is.

Automatisch auto rijden!

Anders kijken en het herkennen van de verschillende types mensen heeft tijd nodig, maar hoe meer je oefent hoe makkelijker het gaat en uiteindelijk doe je het automatisch. Denk maar eens aan autorijden. Hoe je in het begin overal aan moest denken: schakelen, gas geven, remmen, borden lezen etc. En nu doe je het automatisch en denk je er niet meer over na.

Als je anders naar mensen wilt kijken begin dan met elke dag 2 mensen te observeren. Gewoon alleen waarnemen wat je ziet, de verschillen en de overeenkomsten.

Je kunt je ervaringen delen in het commentaarveld hieronder. En ken je mensen in je omgeving die iets aan dit artikel zouden hebben? Je kunt dit makkelijk met hen delen door op een van de buttons hieronder te klikken.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
het e-book ‘Welk type ben jij?’ gratis in je mailbox