En toen…..was het stil!

Door: Monica Wardenaar

De meeste Nederlanders houden van gezelligheid. Gezellig shoppen, gezellig eten, gezellig kletsen en gezellig t.v. kijken. Maar afgelopen zondag was er niets gezelligs aan t.v. kijken. De uitzending van ‘boer zoekt vrouw’ was ronduit saai. En af en toe zelfs tenenkrommend om naar te kijken.Maar hoe kan het ook anders? Als je drie passieve mensen bij elkaar hebt krijg je geen levendige communicatie. Menstypes hebben kenmerkende eigenschappen. Echter, twee eigenschappen hebben ze allemaal. Actief of passief.

Actief of passief

Actief is ruimtenemend: Je hebt graag het woord en vertelt graag je mening. Je luistert om te kunnen reageren en pakt de ruimte om te vertellen wat je vindt.Passief is ruimtelatend: Je bent afwachtend en hoeft niet zo nodig te zeggen van je vindt. Je voelt je prettig bij luisteren naar de ander en het woord nemen is niet iets waar je behoefte aan hebt.

Een levendige conversatie

Henrieke is een passief type. Ze zegt dat ze iemand zoekt ‘die bij haar past’……iemand die óók rustig is. Tja, dan is het niet zo raar dat ze uiteindelijk gezellig in de tuin zit, limonade drinkt, hulpeloos om zich heen kijkt met…..twee rustige mannen. Alle drie wachten ze af tot iemand het woord neemt. En als iemand dan zo dapper is iets te zeggen blijkt dit toch weer geen stof te zijn voor een gezellige conversatie.Rick Jan: ‘Kun je hier ’s avonds ook nog mooi zitten?’Henrieke: ‘Ja, dan is de zon een beetje laag’Bert: ‘Waar is ie dan?….Daarginds?’Henrieke: ‘Ja, daar zo’Bert: ‘Oh…ja….maar dan zit je wel precies in de zon’Rick Jan: ‘Ja, maar dan is ie wel laag’Bert: ‘Dan zit ie net achter die boom misschien….’Henrieke: ‘Ja, daar tussen in zo’n beetje’STILTEBert: ‘Er zit een kraak in de stoel’Rick Jan: ‘Hmm, in deze niet’Rick Jan: ‘Maar als je stil blijft zitten kraakt hij niet, of wat?En nu de andere boeren? Wie is er passief, actief of een combinatie hiervan?

Je kunt je ervaringen delen in het commentaarveld hieronder. Als je dit artikel met anderen wilt delen, kun je dit makkelijk doen door op een van de buttons hieronder te klikken.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’