Speeddaten en op zoek naar ‘de klik’

Door: Monica Wardenaar

Vorige week zondag was het zover…..de speeddates bij ‘Boer zoekt vrouw’. De vijf boeren (Aad, Willem, Henk, Martin en Henrieke) mochten allemaal vijf minuten met tien potentiële levenspartners praten. Uiteindelijk mochten ze vijf mensen kiezen die ze beter willen leren kennen. Voor een man en had aan de hand van brieven en foto’s tien mannen geselecteerd voor de speeddates. Johann was een van de tien mannen die Willem beter wilde leren kennen en hij had hem uitgekozen voor de speeddates.

Karaktereigenschappen

Volgens de typologie van de menstypes is Johann een marstype, met karaktereigenschappen zoals o.a. actief, direct, ruimte-nemend en dwingend.
Willem is een jupiter-maan, met als karaktereigenschappen o.a. rustig, sociaal, ruimte-latend en wil zeker niet het gevoel hebben dat hij opgejaagd of gedwongen wordt.

De klik

Er was dan ook duidelijk geen klik bij deze speeddate. Johann kwam als een wervelwind binnen en begon direct non-stop Willem te overladen met kado’s. Hij maakte zijn entree met: ‘ik ga beginnen want 5 minuten is erg kort.’ En vervolgens was er geen speld meer tussen te krijgen. Natuurlijk bedoelde Johann het goed, maar het was duidelijk te zien dat Willem zich overweldigd voelde door deze aanpak en eigenlijk niet goed wist hoe hij hierop moest reageren.

Zijn reactie op deze speeddate was dan ook: ‘Daar word ik kriegel van, zoals hij kon uitpakken. Hij wil met me eten…..nou, écht niet. Ik wil vrij zijn in een relatie en hij is veel te dwingend.’

Maximale aantrekking

Volgens de typologie van de menstypes is Johann is niet de maximale aantrekking (het type dat het beste bij je past) van Willem en dat was goed te zien. Door de speeddate realiseerde Willem zich dat ze niet goed bij elkaar passen. Maar Johann dacht na de ontmoeting: ‘Ik zie Willem nog wel langer denk ik.’ Het had Johann een teleurstelling kunnen besparen als hij van te voren zag dat ze geen goede match zijn omdat ze in de basis te verschillend zijn.

Soms besluit je dat je valt op een bepaald type en vaak is die beslissing nergens op gebaseerd. En het type waar je op valt hoeft zeker niet altijd het type te zijn dat het beste bij je past. Herken je dat?

Je kunt je ervaringen delen in het commentaarveld hieronder. Als je dit artikel met anderen wilt delen, kun je dit makkelijk doen door op een van de buttons hieronder te klikken.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’