Zomervakantie…..stel je eens voor dat twee kinderen besluiten deze vakantie te gaan vissen. Ze hebben dat nog nooit gedaan en weten dus ook niet wat ze aan een haakje moet doen zodat een vis gaat bijten. Het ene kind gaat naar een winkel en vraagt daar wat een vis lekker vindt. Het andere kind denkt: “Aardbeien zijn lekker en IK vind ze heerlijk, ik denk dat een vis aardbeien ook lekker vindt.
Even later zitten ze samen aan de waterkant en het ene kind heeft vaak beet. Het andere kind begrijpt niet waarom hij niets vangt. Want ‘aardbeien zijn toch lekker?’
“Ja, natuurlijk zijn aardbeien lekker, legt het ene kind geduldig uit. Maar je moet niet vissen met wat JIJ lekker vindt, maar met wat de vis lekker vindt want anders gaat hij het nooit opeten en kun je hem nooit vangen.”
De mensenvijver
In de mensenvijver moet je ook vissen met wat de persoon die jij wilt ‘vangen’ lekker vindt. Je kunt iemand alleen maar vangen als je weet hoe je deze persoon moet benaderen en behandelen. En dat hoeft niet altijd de manier te zijn waarop jij zelf behandeld wilt worden of wat jij nodig hebt om gevangen te worden.
Stel je voor dat jij bij een eerste contact graag even rustig koffie drinkt en ruimte hebt voor social talk en je gesprekspartner is een type die daar het liefst zo min mogelijk tijd aan besteedt en liever snel to the point komt.
Als je dit van te voren ziet, omdat je mensenkennis hebt, kun je de verleiding weerstaan om jouw neiging tot social talk te bedwingen. Je zult je gesprekspartner daardoor niet onnodig irriteren. De kans op een goed contact is vele malen groter als je inspeelt op de behoefte van de persoon die tegenover je zit.
Wees je bewust
Ben jij je bewust van jouw behoefte bij een eerste contact en hoe jij behandeld wilt worden? Hoe kan iemand jou vangen? Is dat bijvoorbeeld door veel tijd te nemen voor social talk of juist door snel to the point te komen.
Hoe kom je over op de ander? Ben jij je bewust van wat jouw aanwezigheid oproept bij de ander. En wat het effect is van jouw manier van communiceren. Hoe goed let je op de signalen die de persoon tegenover jou je geeft?
Wat doe jij eigenlijk als je iemand wilt ‘vangen?’ Vaak hebben we een bepaalde manier waarop we anderen benaderen. Meestal zijn we daar niet flexibel in. We blijven dit doen op ónze manier, vaak onbewust, en merken niet welk effect dit heeft op de ander. We blijven bijvoorbeeld joviaal en uitbundig in ons contact met de ander en zien niet dat de ander zich prettiger voelt bij een rustige en afstandelijke benadering. In veel gevallen merken we dan niet op dat we onze gesprekspartner allang ‘kwijt zijn’ omdat we niet inspelen op de behoefte van de ander. En dan vragen we ons later af waarom het niet ‘klikte’.
Bewust worden van je eigen gedrag en de impact dat dit heeft op de ander is de eerste stap naar een goed contact.
