Door: Monica Wardenaar

Het kiezen van een partner is een van de belangrijkste beslissingen in je leven. Kiezen voor de juiste partner heeft invloed op je verdere leven want een liefdevolle harmonieuze relatie is bepalend voor een gelukkig leven. Het geeft je een basis van waaruit je je verder kunt ontwikkelen.

Maar hoe bepaal je of iemand een geschikte partner voor je kan zijn? Hoe komt het dat je je tot iemand aangetrokken voelt?

Liefdeskaart

Dat je aantrekkingskracht voelt bij de een en niet bij de ander komt door je ‘liefdeskaart’. Volgens de Nieuw-Zeelandse seksuoloog en psycholoog John Money heb je een liefdeskaart waarmee je bepaalt of iemand je ideale partner is. De kaart zou in je hersenschors zitten en is een blauwdruk van je ideale liefdespartner. Van jongs af aan ben je bezig met het ontwikkelen van deze liefdeskaart. Deze bestaat uit indrukken en omgevingsfactoren uit je jeugd. Als kind word je door veel mensen beïnvloed en er zijn eigenschappen die je in anderen bewonderde. Al deze eigenschappen bij elkaar bepalen het beeld van jouw ideale partner.

Puzzelstukjes

Je maakt bijvoorbeeld een combinatie van de ogen van je moeder, de glimlach van je vader, de humor van je buurjongen en de stem van de juffrouw op school. Met al deze puzzelstukjes maak je je liefdeskaart. En onbewust gebruik je deze ‘handleiding’ bij het kiezen van een partner.

Aantrekkingskracht

Je maakt een mentale gids van je ideale partner. Wanneer je dan iemand ontmoet die voldoet aan dit beeld wordt er in je hersenen automatisch een chemisch proces in gang gezet. Steeds wanneer je iemand ontmoet die aan de eisen van je liefdeskaart voldoet komen er bepaalde gevoelens naar boven en voel je je tot deze persoon aangetrokken.

Het limbische systeem is het gedeelte van je hersenen wat onder andere betrokken is bij emoties. Hier wordt dan fenylethylamine aangemaakt, een soort liefdesstofje. Hierdoor voel je vlinders in je buik, veel energie en een gevoel van lust en liefde. En telkens wanneer je iemand ontmoet die voldoet aan het beeld wat je zelf hebt gecreëerd in je jeugd komen er bepaalde gevoelens naar boven. Zo ontstaat volgens John Money ‘jouw type’.

Karakter

In de praktijk blijkt dat ‘deze chemie’ niet altijd genoeg is voor een langdurige relatie. Het zegt helaas niets over karakter. Het zegt niets over of ‘jouw ideale partner’ ook echt bij je past.

Je kent vast wel stellen om je heen die dachten dat ze ‘voor elkaar bestemd waren’ en dan toch uit elkaar gaan. Dit kan na een paar maanden zijn maar ook na jaren. Sommige stellen komen er pas achter dat ze niet echt bij elkaar passen nadat ze bijvoorbeeld samenwonen, samen een huis hebben gekocht of zelfs samen een kind hebben.

Als je eenmaal op de roze wolk zit en de ‘liefdesstofjes’ gieren door je lijf dan is het niet altijd makkelijk de juiste keuze te maken. En het klinkt misschien een beetje rationeel in de liefde maar naast fysieke aantrekkingskracht is het belangrijk dat karakters bij elkaar passen.

Het is belangrijk je partner ook te kiezen op basis van karakter. Denk niet te makkelijk dat iemand wel zal veranderen want basiskaraktereigenschappen veranderen niet. En als je daar achter komt nadat je aan elkaar gehecht bent en samen een leven hebt opgebouwd geeft uit elkaar gaan verdriet en praktische problemen. Je kunt dit dus maar beter voor zijn door een keuze te maken met je hart maar ook met je hoofd.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek 'Jij past écht bij mij'