Iris en de 12 dates

Door: Monica Wardenaar

LINDA.tv heeft een nieuw programma. De meningen over het Net 5 programma ‘Iris en de
12 dates’ zijn verdeeld. De een is enthousiast en vindt het een leuk datingprogramma, de
ander vindt het een saai psychologisch experiment dat niets met daten te maken heeft. Ik
kijk er met plezier naar, want vanuit de typologie van MensTypes is het een interessant
programma. Niet alleen is duidelijk te zien met wie Iris een echte klik zal hebben, maar ook
wie haar ideale match is.

Daten en persoonlijke ontwikkeling

Iris Hond is een getalenteerde pianiste met veel succes in binnen- en buitenland. Alleen in de liefde wil het nog niet echt lukken. In het datingprogramma ‘Iris en de 12 dates’ probeert zij tijdens 12 blind dates de liefde van haar leven te vinden. Vervolgens selecteert Iris 4 mannen voor een tweede date en daarna kiest ze 2 mannen uit met wie ze een lang weekend weg gaat. In deze zoektocht naar ware liefde evalueert en analyseert ze na elke date met psycholoog Lennart Klip de date, de man en haar eigen gedrag. Voor Iris een mooie kans om stappen te zetten in de liefde én persoonlijke groei.

MensTypes

Met de typologie van MensTypes kun je snel zien of iemand een goede match voor je is. Het is een methode waarmee je aan het uiterlijk ziet wat het karakter van iemand is. Er zijn 13 types en ze worden ook wel planeettypes genoemd: Maan, Venus, Mercurius, Saturnus, Mars, Jupiter en Zon. Er zijn 7 klassieke types en 6 gecombineerde, die je herkent aan uiterlijke kenmerken.

Iedereen heeft twee types met wie de kans op een langdurige relatie groot is; met het type dat je zelf bent, omdat je veel dezelfde karaktereigenschappen hebt, en met je tegenpool. Dit is iemand die jou aanvult omdat jullie karakters precies tegenovergesteld zijn. Je herkent de menstypes aan het uiterlijk.

Iris is een gecombineerd type: Mercurius-Saturnus. Een lang slang en elegant type, met vaak een langwerpig gezicht en scherpe trekken. Een combinatie van het pezige slanke lichaam van de Mercurius en de lange ledematen van de Saturnus. Dit type kan koel, ongeduldig en perfectionistisch zijn. Voelt zich vaak heen en weer geslingerd tussen de impulsiviteit van de Mercurius en de georganiseerdheid van de Saturnus. 

Dominante Dennis

Dennis is een Mars, niet echt een type wat bij Iris past. Ze vond hem vooral rustig en wilde wel eens een andere kant van hem zien. Wellicht een drukke uitgesproken kant, dacht ze. Aantrekkelijk aan hem vond ze dat hij zichzelf bleef, zelfverzekerd en open is.

Een Marstype is stellig en heeft de neiging commanderend te spreken. Als hij wil dat Iris een hoed op doet zegt hij: ‘Hier, neem die mee!’ En op de vraag of hij geduldig is antwoordt hij kort: ‘nee’.

Een Mars kan ook heel bepalend zijn. Hij wilde graag gaan zwemmen met Iris.
Dennis: “Zullen we even zwemmen?” Iris had het koud en antwoordde: “het water is koud.”
Dennis: “Hoe weet je dat? Heb je dat gevoeld?” Vervolgens zegt hij: “Je zit er tegenaan te hikken he?” Iris: “ja” (en ze denkt: hoe gaat hij mij overhalen) Waarna Dennis resoluut zegt: “ja, maar we gaan het wel gewoon doen!” Hoezo bepalend?! Deze karaktereigenschap kan voor flinke uitdagingen zorgen in een relatie tussen een Marstype en een Mercurius-Saturnus.

Iris herkent dominant gedrag nog niet zo goed bij Dennis en zegt: “ik merk het niet, ik vind dat je gewoon je ding doet en dat voelt niet dominant.”

Dominant gedrag is zeer typerend voor een Marstype en Dennis heeft genoeg zelfkennis om enigszins twijfelend toe te geven dat hij dominant is.
Dennis: “Tja…ik ben wel dominant. Dat is niet zo’n leuk woord…nou ja, ik ben het ook niet écht, maar ik ben wel…ja, ik weet het niet, ik ben wel…ehm…misschien toch wél dominant!”

Iris vond het een geslaagde date en Dennis een leuk persoon. Maar of ze hem zou uitnodigen voor een weekendje weg wist ze niet zeker. Uiteindelijk realiseerde ze zich dat ze fysieke aantrekkingskracht miste. En dat had ze goed gevoeld, want dat hebben ze niet en zullen ze ook niet zo snel krijgen. Ze hebben geen echte klik.

Ratelende Ralph

Ralph is een Mercurius-Saturnus. Iris was onder de indruk van hun eerste date en voelde wel een bepaalde spanning, voorzichtige kriebels... Er was duidelijk fysieke aantrekkingskracht merkte ze op en dat klopt, want Iris en Ralph zijn dezelfde types. Nu was ze toch ook benieuwd of Ralph ook rustig en relaxed kon zijn. Niet alle stiltes vullen met nerveus gebabbel.

Van Ralph kreeg ik af en toe plaatsvervangend ongemakkelijkheids gevoel. Hij zou graag voor 70% zichzelf willen zijn en niet voor 50%, zoals nu nog het geval is. Hij wil relaxter zijn en minder nadenken. Hij zegt dat hij toch steeds bezig is met iets zeggen wat bij Iris in de smaak valt. “En ja…ik word ook zo snel afgeleid. Op de een of andere manier komen er overal vandaan allemaal prikkels binnen”, zegt hij. Ehm… beetje ADHD misschien?

Iris denkt dat ze ergens heel erg op elkaar lijken. (ja dat klopt!) We zitten allebei heel erg in ons hoofd. Eigenlijk zouden we iets moeten doen waarbij we niet in ons hoofd kunnen zitten. Ralph dacht aan yoga. Mismatch…want Iris dacht aan iets wat ze met z’n tweeën kunnen doen.

Het werd steeds ongemakkelijker en Ralph probeerde nog te redden wat er te redden viel…weinig. Iris was er wel klaar mee. Het was duidelijk dat ze erg haar best deed en telkens probeerde echt contact te maken, maar helaas waren al haar pogingen tevergeefs.

Toen psycholoog Lennart Klip vroeg wat ze vond van de date kwam ze tot de conclusie dat het niet werkt. Dat ze eigenlijk ook wel wat afgeknapt was op Ralph, omdat ze maar niet tot een gesprek en connectie konden komen.

Ondanks dat ze hetzelfde menstype zijn was hun persoonlijkheid helaas geen match.

Ritueel-lover Randy

Randy is een Mercurius. Ondanks dat ze voor een deel hetzelfde type zijn en er dus aantrekkingskracht is, voelde Iris zich niet helemaal op haar gemak. Ze was zeker gecharmeerd van Randy, die haar liet voelen dat ze vrouw was, maar ze had een dubbel gevoel bij hem. Zoals ze zei: “hij is onderhoudend, maar ook wat slimy.” Een mercurius is een charmeur en een mooi-prater. Randy gebruikte vaak woorden als ‘prinses en zeemeermin’. En zei haar hoe mooi en bijzonder ze is. Iris was zo van haar stuk gebracht door deze date dat ze zelfs (als fanatiek niet-drinker) JA zei tegen een glas champagne tijdens hun eerste date.

Op de tweede date nam prins Randy haar mee naar het strand, omdat hij graag een ritueel wilde doen met haar. Een ritueel wat hoort bij de cultuur van zijn land en wat belangrijk was voor hem. Het kwam erop neer dat ze onder het uitspreken van een wens ondermeer bananen, appels en snoepjes in de zee gooiden.

Na dit ritueel genoten ze nog even van elkaar en de warme zon. Iris voelde zich relaxed en prettig bij hem. En Randy? Hij leefde al in een andere realiteit. Een werkelijkheid waarin ze elkaar prins en prinses noemen. “Iris, ik noem je mijn prinses”, zegt Randy.

Maar voor Iris gaat dit toch allemaal te snel. Ik ga langzaam en daar voel ik me prettig bij, en vandaag was leuk, was haar reactie. Tegenover Lennart uitte ze nog haar twijfels. Ze vroeg zich af hoe écht dit allemaal is voor hem. Het blijft voor haar dubbel voelen en ze vraagt zich dan ook af: hoe echt is dit alles eigenlijk?

Aardse Arne

Arne is een Venustype. Ze is zeer onder de indruk van haar date met hem. Hij is zelfs de enige bij wie ze zich kan voorstellen in zijn armen te liggen. Ondanks dat ze elkaar leuk vinden en zich tot elkaar aangetrokken voelen is het geen ideale match.

Een Venus is ‘een aards type’. Hij houdt van comfortabele kleding, knuffelen én contact met de aarde te voelen. Hij loopt dus graag op blote voeten, wat bij Arne dus ook het geval is. Dit type is rustig, warm en sympathiek. Hij kan goed luisteren en is niet bepalend. Dit type houdt rekening met jouw wensen en zal altijd overleggen. Dit in tegenstelling tot een Marstype, zoals Dennis.

Arne vraagt: “zullen we pizza eten?” terwijl Dennis zegt: “ja, maar we gaan het wel gewoon doen!”

In tegenstelling tot de andere 3 types is Arne echt geïnteresseerd in Iris. Hij vraag iets en luistert naar haar antwoord. De andere 3 types hebben de neiging te veel te praten over zichzelf en over wat hen bezighoudt. In de typologie van menstypes zijn de andere 3 dates ook meer ruimtenemend en is Arne meer ruimtegevend.

Contact maken gaat moeiteloos bij een Venus. Ze hebben dezelfde humor en kunnen echt samen plezier hebben. “Alles gaat een soort vanzelf”, concludeert Arne. Ook Iris was meer dan enthousiast over deze date. Het was leuk op elk niveau, was haar reactie toen Lennart haar vroeg hoe ze het vond. Dat lijkt misschien in het begin zo, maar een Mercurius-Saturnus en een Venus hebben wel een aantal uitdagingen als ze een relatie hebben.

Een Mercurius-Saturnus is perfectionistisch en ijdel. Terwijl een Venus juist van comfortabele kleding houdt en de neiging heeft slordig te zijn. Arne doet voor hoe hij zijn vette-pizza-handen schoonmaakt aan de hangmat waar ze in liggen. “Mag hoor”, zegt hij stralend. Iris kijkt een beetje ongemakkelijk verbaasd maar besluit toch maar te glimlachen. Als deze twee types een relatie hebben zullen deze karaktereigenschappen snel botsen.

Toch was het duidelijk dat ze met Arne een lang weekend weg wil, maar ze moest beslissen met wie ze nog meer een weekend wilde doorbrengen. Haar antwoord op die vraag was: “ik kies voor Arne en voor…Arne.” Lennart zei streng dat hij dit wel begreep, maar dat dit natuurlijk niet kan. Iris zal dus toch nog een andere man moeten kiezen om een lang weekend mee op pad te gaan…

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’