Steeds als je iemand ontmoette en dacht: ‘dit zou wel eens de ware kunnen zijn’, gingen jullie toch weer uit elkaar want jullie pasten niet echt bij elkaar. Jullie karakters waren te verschillend. Over belangrijke dingen bleken jullie toch anders te denken. En in de praktijk werd duidelijk dat jij liever samen met je liefje dingen wilde doen en hij/zij liever gezelligheid zoekt met veel mensen en vrienden om zich heen. Alweer geen goede match …
Je ideale partner
Als je iemand voor het eerst ontmoet is het uiterlijk het eerste wat je ziet. Heel snel bepaal je of je iemand wel of niet aantrekkelijk vindt. Dit is zelfs een onbewust proces. Volgens de Nieuw-Zeelandse seksuoloog en psycholoog John Money heb je een onbewuste liefdeskaart waarmee je bepaalt of iemand je ideale partner is.
Deze kaart is opgebouwd uit indrukken en omgevingsfactoren uit je jeugd. Als kind word je door veel mensen beïnvloed en zijn er eigenschappen die je in anderen bewonderde. Al deze eigenschappen bij elkaar bepalen het beeld van jouw ideale partner.
Verliefde gevoelens en kriebels in je buik
Je maakt een mentaal beeld van je ideale partner. Als je dan iemand ontmoet die voldoet aan dit beeld beginnen vlinders te fladderen in je lijf en voel je kriebels in je buik. Het chemische proces is in gang gezet. Het limbische systeem is het gedeelte van je hersenen wat onder andere betrokken is bij emoties. Hier wordt dan fenylethylamine aangemaakt, een soort liefdesstofje.
Hierdoor voel je vlinders in je buik, veel energie en een gevoel van lust en liefde. En telkens wanneer je iemand ontmoet die voldoet aan het beeld wat je hebt gecreëerd van je ideale partner komen er bepaalde gevoelens naar boven.
De ware
Je heb het gevoel: dit is the one. Dat kan ook niet anders, want inmiddels ben je belandt op de bekende roze wolk. Een heerlijke plek, waar je naar je liefde kijkt door een roze bril en alles is mooi en aantrekkelijk. Ook jij bent tijdelijk verslaafd aan de love drug… je ziet dingen die er niet zijn…en dingen die er wél zijn wil je niet zien…
Nu even niet, je kan niet meer helder denken en gaat vol voor gevoel en emoties.
Hoe kun je in deze staat bepalen of iemand een blijver is, of deze persoon de liefde van je leven is? Dat kan dus niet! Verrassend is het dan ook niet dat naarmate de tijd voorbijgaat en je ontwaakt uit je mooie droom, jij jezelf gaat afvragen of je je wel overal van bewust was toen je deze keuze maakte. Los van het verdriet wat je ervan kan hebben is het natuurlijk nooit leuk te merken dat je het bij het verkeerde einde had. Dat hij/zij toch niet zo ideaal blijkt te zijn als in eerste instantie leek.
Je wensenlijstje
Wat je kan helpen om een goede keus te maken, is te weten wat je wilt in een relatie en wat je verwacht van een partner. Wat is echt belangrijk voor jou? Dit kun je alleen bepalen als je weet wie je zelf bent, wat jij iemand te bieden hebt en wat voor persoon bij jou past.
Dit is iets anders dan je wensenlijst. Op je wensenlijstje staat misschien dat je liever iemand wil die geen tatoeages heeft. Of dat je, als vrouw, niet iemand wil die kleiner is dan jij. Dit is je flexibele lijstje, want als je iemand ontmoet die het helemaal is voor jou, dan kun je er waarschijnlijk mee leven dat hij kleiner is dan jij.
Het is essentieel te weten wat jij echt belangrijk vindt. Dat wanneer iemand die karaktereigenschap niet heeft, jij uiteindelijk niet happy wordt in de relatie. Of dat je je blijft irriteren aan iemand, ook al is hij/zij woest aantrekkelijk.
Stel dat jij houdt van het sociale leven en graag met je partner en vrienden leuke dingen wilt doen. Elk weekend gezelligheid, daar wordt je blij van. En jouw nieuwe liefde wil veel liever met jou cocoonen, netflixen en samen dingen ondernemen. In de beginfase doen jullie natuurlijk allebei graag water bij de wijn. En daarbij denken vooral vrouwen soms nog dat je iemand kunt veranderen. Dat je van je partner iemand kan maken die hij is niet, maar dat is natuurlijk helemaal niet realistisch. In dit geval zal je geliefde nooit zo’n sociaal beest worden als jij, want in de basis zijn jullie karakters te verschillend. De kans is groot dat deze relatie uiteindelijk niet gaat werken.
Kies met je hart én je hoofd
Een van de grootste misverstanden in de liefde is dat je altijd je hart moet volgen, aldus filosoof Jan Drost. Zeker wanneer je onder invloed bent van de love drug kun je romantische gevoelens verkeerd interpreteren. Als je met je hart én je hoofd kiest is de kans op een superrelatie met iemand die echt bij je past groter.
Zorg dat gevoel en verstand samengaan. Je weet heel duidelijk wat je wilt en zoekt in een partner. Waar jij gelukkig van wordt en nodig hebt in een relatie. Als je dàn iemand ontmoet waar je kriebels van in je buik krijgt en je voelt enorme aantrekkingskracht, dan heb je een life-line. Deze zorgt ervoor dat je niet compleet verdrinkt in de blauwe ogen of de lieve lach.
Wanneer je helemaal in love bent kun je niet van jezelf verwachten dat je helder kunt denken, maar … kennis is macht. In dit geval zelfkennis: Als je weet wat je wilt en welk karakter bij jou past, dan hou je nog enigszins de controle. Je hebt iets om op terug te vallen als je met je hoofd in de wolken loopt en de vlinders in je buik hun best doen het over te nemen van je gezonde verstand.
