Valentijnsdag: Bestaat de ware?

Door: Monica Wardenaar

Valentijnsdag staat weer voor de deur, het feest van geliefden. Hoe weet je nu of jouw geliefde het juiste type is voor jou? Want het vinden van een partner is misschien niet zo moeilijk maar het vinden van de juiste partner wel. Daten met het type dat het beste bij je past vergroot de kans op een duurzame relatie. De wereld zit vol met leuke mensen en potentiële partners. Maar wie past er nu echt bij je?

Past op ieder potje een dekseltje?

Ik geloof niet dat er voor iedereen één ware is. Ik geloof wel dat er bepaalde types mensen zijn die bij elkaar passen. Kijk maar om je heen. Een stel in je vriendenkring dat zo leuk is met elkaar. Of twee mensen die je niet eens zo goed kent maar waarvan je vindt dat ze bij elkaar passen. En dat heeft eigenlijk niets met uiterlijk te maken. Ze kunnen hetzelfde menstype zijn maar dat betekent niet dat ze ook allemaal dezelfde kleur haar of ogen hebben. Mensen die hetzelfde menstype zijn, zijn wel in de basis hetzelfde. In grote lijnen lijken ze op elkaar en hebben ze hetzelfde (basis) gedrag. En als je op een andere manier naar mensen kijkt zie je die overeenkomsten.

Net zoals er op elk potje een dekseltje past, heb je een type dat het beste bij je past. Als bijvoorbeeld de vorm van het dekseltje precies past bij de vorm van het potje dan……heb je een match! En dan maakt het niet uit welke kleur dat dekseltje is. Maar als je per se een rood dekseltje wilt maar het dekseltje is bijvoorbeeld te groot voor het potje dan……heb je altijd een potje met een dekseltje dat eigenlijk niet past.

Misschien zal je uiteindelijk toch het potje wegdoen en een nieuwe kopen. Of je leven lang een potje gebruiken waar je je aan ergert maar waar je inmiddels aan gewend bent. Dat is je eigen keuze.

Je kunt zelf zien of iemand de juiste partner is voor jou

Als je een nieuwe baan wilt, dan ga je op zoek. Dat vind je normaal en dat ben je gewend. Je wacht niet tot dat er eindelijk een leuke baan op je pad komt. Dit gebeurt natuurlijk wel eens maar als je zelf op zoek gaat heb je meer kans dat je iets vindt wat je leuk vindt en wat bij je past.

Maar als je een partner wilt denk je misschien: ‘Ja, daar ga je niet naar op zoek……liefde is iets wat je overkomt……Dat is natuurlijk wel heel romantisch maar misschien niet erg realistisch. Je kunt het heft in eigen handen nemen en je inschrijven op datingsites of bij een relatiebemiddelingsbureau. Maar vaak ben je dan nog afhankelijk van wie aan jou ‘gematched’ wordt. En moet je maar afwachten of jij ook vindt dat hij of zij bij je past. Met de typologie van menstypes kun je heel goed zien of iemand de juiste partner voor je kan zijn. Met ‘jouw maximale aantrekking’ en met het hetzelfde menstype als jij, heb je de meeste kans op een fijne langdurige relatie.

Als je weet welk type je zelf bent, vind je sneller iemand die bij je past. En dat is makkelijker dan je denkt. Meestal voel je intuïtief of je met iemand een klik zult hebben en vaak heb je ook gelijk. Je bent je misschien nog niet bewust dat het vaak dezelfde types zijn met wie je deze klik hebt. Want soms hebben deze types blond haar en soms zwart maar ze behoren tot hetzelfde menstype. Net zoals een labrador niet opeens een andere soort hond is als hij bruin is in plaats van wit.

Als je je hierin gaat verdiepen, dan ga je op basis van uiterlijk groepen mensen herkennen. En als je weet welk type het beste bij jou past kun je makkelijk zelf in je sociale netwerk op zoek gaan naar jouw ideale partner.

Je kunt je ervaringen delen in het commentaarveld hieronder. Als je dit artikel met anderen wilt delen, kun je dit makkelijk doen door op een van de buttons hieronder te klikken.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’