Wat je moet weten over fatale aantrekkingskracht

Door: Monica Wardenaar

“Opposites attract”… tegengestelde types voelen zich tot elkaar aangetrokken. Je wordt verliefd op iemand die op bepaalde vlakken precies het tegenovergestelde is van jou. Je kijkt door je roze bril en je bewondert deze eigenschap in je nieuwe liefde. Maar soms kunnen tegenstellingen te groot zijn. Wat je eerst aantrekkelijk vond, irriteert je nu. Dit fenomeen wordt ook wel fatale aantrekkingskracht genoemd.

Wat is fatale aantrekkingskracht

De eigenschappen waar je in eerste instantie voor viel, zijn uiteindelijk de reden dat je relatie stukloopt. Dit verschijnsel noemt psycholoog en onderzoekster Diane Felmlee van de universiteit van Californië ‘Fatal Attraction’. En deze fatale aantrekkingskracht komt vaker voor dan je denkt. Volgens Felmlee komt dit soort aantrekkingskracht voor in ongeveer een op de drie relaties. In deze relaties zorgen eigenschappen die eerst werden bewonderd, nu alleen maar voor irritaties.

Kwaliteiten en valkuilen liggen dicht naast elkaar

Volgens Diane Felmlee kan zo’n karaktereigenschap van positief naar negatief veranderen doordat kwaliteiten en valkuilen dicht bij elkaar liggen. De kwaliteit die je in het begin zo aantrekkelijk vond wordt uitvergroot en hierdoor juist negatief. Vaak gaat het hier om uitersten. Je bewondert persoonskenmerken die iemand heel aantrekkelijk en boeiend maken voor jou. Juist omdat je deze zelf niet hebt. Jij bent stil en rustig en hij of zij is juist druk en outgoing.

Delen van de persoonlijkheid van je nieuwe liefde die je eerst geweldig vond, vind je nu afschuwelijk. Stel dat je het heerlijke relaxte en rustige karakter van je partner aantrekkelijk vindt, nu erger je je kapot aan de passiviteit en het gebrek aan initiatief. En je vond het super dat je lief zo beschermend was en graag met je meeging overal naar toe, niets was te veel. Nu irriteer je je mateloos aan zijn bezitterigheid en dominante gedrag.

Psycholoog Diana Felmlee bestudeerde het fenomeen ‘fatale aantrekkingskracht’ en ontdekte drie veel voorkomende patronen.

De 3 meest voorkomende 'fatal attractions'

Van Grappig naar Idioot

Dit is het meest voorkomende patroon. Iemand voelt zich snel aangetrokken tot een grappig persoon. Met iemand die entertaining is, is het altijd lachen. Lol en veel plezier. Maar datzelfde lollige gedrag kan na verloop van tijd enorm irriteren. Je begint iemand onvolwassen te vinden en een idioot. Je vraagt je af of een serieus gesprek niet mogelijk is en of deze persoon jou eigenlijk wel serieus neemt.

Van Sterk naar Dominant

Niets zo aantrekkelijk als iemand met zelfvertrouwen. Iemand die krachtig is, overtuigend en vol zelfvertrouwen, is vaak aantrekkelijk en charismatisch. Ze kunnen je makkelijk voor zich winnen en je kunt je sterk aangetrokken voelen tot iemand met deze karaktereigenschappen. Later ga je dit gedrag zien als dominant, autoritair en manipulerend. Een relatie kost dan veel energie en geeft weinig plezier.

Van Spontaan naar Onvoorspelbaar

Je nieuwe liefde is heerlijk spontaan en soms een beetje impulsief. Dat mag de pret niet drukken, want je leven is opeens avontuurlijk en het is nooit saai. Toch ben je dit gedrag na verloop van tijd meer dan zat. Je ontdekt de nadelen van deze eigenschappen. Het gedrag van je partner is compleet onvoorspelbaar, je kunt nergens van op aan en ergert je aan de onbetrouwbaarheid. Je vindt het vreselijk dat je nooit weet waar je aan toe bent.

Het geheim van een succesvolle relatie

"Gelukkig hoeft fatale aantrekkingskracht niet het einde van je relatie te betekenen", zegt Felmlee.  Ze benadrukt dat het belangrijk is dat je beseft dat de eigenschap die jou irriteert, heel sterk samenhangt met wat je ooit onweerstaanbaar aantrekkelijk vond. Het geheim is dat je accepteert dat je niet alles in één persoon kunt vinden. Je kunt nu eenmaal niet alles in één persoon hebben, want de perfecte partner bestaat niet. Iemand kan niet enorm succesvol zijn en ook altijd tijd hebben om leuke en gezellige dingen te doen. Of iemand kan niet heel spontaan en verrassend zijn én tegelijkertijd voorspelbaar. Het is belangrijk dat je dit accepteert in een relatie.


Bron: Felmlee, D.H.(1995). Fatal Attractions: Affection and Disaffection in Intimate Relationships.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’