Valentijnsdag, love it or hate it

Door: Monica Wardenaar

Valentijnsdag, sommige mensen zijn er dol op en anderen hebben er een hekel aan. Ze vinden het maar commercieel gedoe, onzin. Je kunt toch elke dag de liefde vieren en elkaar een kaartje of cadeautje geven? Maar net als Kerst gaat Valentijnsdag niet om cadeautjes, het gaat om tijd met en aan elkaar besteden. Even stilstaan bij wat echt belangrijk is in het leven…LIEFDE. Ik vind dat goede relaties en echte verbinding essentieel zijn in het leven.

Waarom je tijd en energie moet steken in je relaties

Je relaties zijn belangrijk, omdat ze voor een deel je levensvreugde bepalen. Stressvolle relaties dragen niets bij aan je geluksgevoel. Slechte relaties kunnen je letterlijk ziek maken.

Ook zijn we vaak geneigd om een relatie als vanzelfsprekend te nemen. Of dat nu de relatie is met je familie, je vrienden of je partner. Dat is jammer! Want alles waar je energie instopt groeit en bloeit. En alles waar je geen aandacht en energie instopt gaat uiteindelijk dood. Denk maar eens aan je planten.

Als ik het (te) druk heb vergeet ik vaak m’n planten water te geven. Meestal denk ik er nog net op tijd aan en kan ik ze van de uitdrogingsdood redden. Maar soms ben ik gewoon te laat. Wat ik dan ook probeer, het lukt niet meer om er leven in te krijgen. Ik heb dan wel spijt, maar denk snel: nou ja, ik koop wel een nieuw fris exemplaar.

Mensen vervang je niet zo makkelijk. Wees dus zuinig op je relaties. Regelmatig aandacht en energie geven is essentieel. En net als met Kerst helpt Valentijnsdag je daarmee. Het herinnert je eraan dat je tijd moet vrijmaken voor wat belangrijk is. Geef exclusieve aandacht aan personen die je dierbaar zijn en laat even merken hoe blij je bent dat ze in je leven zijn.

Vier de liefde met de ene speciale persoon in je leven

Valentijnsdag is een dag om je geliefden te laten zien hoe dankbaar je bent voor hun liefde en vriendschap. Maar het is ook een traditionele dag om de romantiek in je leven te vieren. Quality time is het meest waardevolle cadeau wat je je lief kunt geven op deze speciale dag.

Soms kan een leuk idee bedenken voor Valentijnsdag best stressvol zijn. Vooral nu, in deze rare tijd, waarin we niet meer als vanzelfsprekend ergens heen kunnen. Toch zijn er nog genoeg mogelijkheden om Valentijnsdag 2022 bijzonder te maken. Ik heb een aantal tips op een rijtje gezet voor je. Ik hoop dat het je op ideeën brengt om deze dag onvergetelijk te maken.

TIP 1: Geef je lief tijd en onverdeelde aandacht

Dit is het meest voordelige idee en, ik denk, tegelijkertijd ook het meest ‘moeilijke’. Trakteer je lief op een dag aandacht zonder interrupties. 100% aandacht zonder onderbreking van je…smartphone. Dus phone uit en aandacht aan! Dat zal misschien niet makkelijk zijn. Het kan je zelfs een onbehaaglijk gevoel geven en lichtelijke afkickverschijnselen bezorgen. Maar wie weet ontdek je dat het best fijn is in het hier en nu zijn. Echt aandacht te geven aan je geliefde in plaats van je telkens makkelijk te laten afleiden door je phone.

TIP 2: Het meest relaxte cadeau: een duo massage

Met z’n tweeën genieten van een ontspannende massage. Samen even ontsnappen uit de drukte, een ultiem relaxmoment. Een heerlijke ontspanningsmassage voor twee, om je daarna fysiek en mentaal weer helemaal als nieuw te voelen. Je kunt kiezen voor een massage bij een salon of voor een massage in je eigen huis. Als je googled op duo massage vind je vast wel iets bij jou in de buurt.

TIP 3: Schaatsen met je liefste

Ik vind het wel iets romantisch hebben…samen hand in hand zwieren over het ijs. Zeker op natuurijs vond ik het een bijzondere ervaring. De natuur, de zon, buitenlucht…en natuurlijk de warme chocolademelk. I love it! Maar de kans op natuurijs op Valentijnsdag is helaas niet zo groot.

Gelukkig zijn er veel overdekte schaatsbanen in Nederland. En ook zijn er in de winter speciaal ijsbanen aangelegd in de openlucht. Zoals bijvoorbeeld de traditionele schaatsbaan voor het Kurhaus Hotel in Scheveningen.

TIP 4: Speel een spel

Zijn jullie een beetje competitief ingesteld? Samen een spel spelen is een manier om elkaar beter te leren kennen. Een tafel vol lekkere hapjes, een stapel leuke spelletjes en de pret kan beginnen. Wil je antwoord op brandende vragen kies dan voor een kaartspel. Een spel zoals bijvoorbeeld de 'Relatie-editie van Vertellis’ Je krijgt dan antwoord op vragen als: “waar let je op als je voor het eerst iemand ontmoet”, “wat was het meest avontuurlijke wat je ooit hebt gedaan”

Het inspireert je om gesprekken te houden die je nog niet hebt gehad. En als je elkaar al wat langer kent zorgt zo’n kaartspel dat je dingen van elkaar te weten komt, die je nog niet wist. Het kan een verrassende Valentijnsdag worden!

TIP 5: Voor één dag toerist in eigen stad

Wil je er samen op uit en de frisse lucht in? Speel dan voor een dag toerist in je eigen stad. Je gaat je stad met andere ogen bekijken. De kans is groot dat je zelfs dingen ziet die je nog niet eerder zijn opgevallen. Ontdek de stad zoals een toerist zou doen. In de voorbereiding zul je waarschijnlijk al verrast worden door winkels en gezellige koffie plekjes die je niet kende.

Loop door straten die je niet kent, pak de fiets of ga met OV naar buurten waar je normaal niet komt. Je zult je eigen stad vanuit een ander perspectief zien en tegelijkertijd heb je quality time met je allerliefste.

TIP 6: Maak een romantische autorit

Kies een route waarbij je door mooie heuvelachtige landschappen rijdt op prachtige kronkelweggetjes. Geniet van de adembenemende natuur op weg naar een onbekende locatie. Kijk om je heen naar de prachtige omgeving en laat je verrassen door goede gesprekken en nieuwe inzichten.

Maak deze ervaring nog intenser en romantischer door van te voren een playlist samen te stellen van jullie favoriete muziek. Wat is jullie song? Welke artiest brengt jullie terug in de tijd en aan welk nummer hebben jullie mooie herinneringen? 

TIP 7: Laat een spoor van liefde achter

Grote kans dat je dit niet alleen blijft doen op Valentijnsdag. Een van mijn favorieten en zo simpel om te doen. Schrijf een lief compliment op een (plak)briefje en laat deze achter op plekken waarvan je weet dat je lief ze zeker gaat vinden. Op de koelkast, bij z’n favoriete ontbijt of drankje. Op de badkamerspiegel, in z’n schoen of op de voordeur.

Schrijf waarop je bent gevallen toen je hem of haar ontmoette. Hoeveel je partner voor je betekent. En soms is het zelfs makkelijker iets op te schrijven dan iets te zeggen, dus doe daar je voordeel mee! Zeker weten dat je met deze tip gaat scoren of op z’n minst een liefdevolle glimlach op zijn of haar gezicht tovert. Zo’n big smile die de hele dag blijft plakken.

TIP 8: Maak samen een bucketlist

Wat zijn de dingen die jullie samen willen doen dit jaar? Wat wil je beleven? Het kan van alles zijn, iets kleins of iets groots. Willen jullie dit jaar toch echt de marathon lopen met z’n tweeën. Of willen jullie die stap nu echt ’s maken: je inschrijven bij een sportschool en regelmatig trainen. Misschien die reis maken naar jullie favoriete land.

Welke dromen zijn door jullie drukke levensstijl nog niet uitgekomen? Dingen die jullie uitstellen tot later. Maar vergeet niet…”later is NU”. Schrijf in een mooi en speciaal notitieboekje waar jullie van dromen en wat jullie samen willen ervaren dit jaar. Zorg dat je klaar bent voor nieuwe avonturen. Stop dreaming and start doing!

TIP 9: Volg samen een online kookles workshop

Zijn jullie (bourgondische) levensgenieters? Houden jullie van lekker eten en gezellig eten? Dan is dit vast jullie favoriete tip. Natuurlijk kun je reserveren bij je favoriete restaurant, maar je kunt ook gezellig samen thuis eten én koken.

Niet zomaar koken, maar laat je eens inspireren door een enthousiaste kok. Deze vertelt je op een gezellige manier precies wat je moet doen. Samen een online kookworkshop volgen is fun en er zijn veel speciale valentijnsmenu’s te vinden.

TIP 10: Blijf de hele dag en avond in bed

De meesten van ons hebben een druk leven. Er is zoveel te doen en zoveel te beleven…en time flies. Je kunt elkaar makkelijk ‘kwijt raken’ in de hectiek van de dag. Valentijnsdag is het ideale moment om even een time out te nemen. De verbinding weer op te zoeken en te genieten van quality time met elkaar.

Neem een dag vrij en blijf in bed! Een heerlijk luie dag…samen. Lekker ontbijt, lekkere hapjes, mooie films, goede gesprekken en nog veel meer…Ik  hoop dat je geïnspireerd bent door deze tien tips en ik wens je veel liefde en plezier op Valentijnsdag!

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’