Hoe je door groundhogging het vinden van een partner saboteert

Door: Monica Wardenaar

Daten doe je soms op de automatische piloot. Je hebt meestal een ideaalplaatje van je toekomstige partner. Je valt op een bepaald type. Als je iemand ontmoet die voldoet aan je verwachtingen vind je hem of haar aantrekkelijk en aardig. Je gaat op date en soms pakt het goed uit, maar vaak ook is het een teleurstelling. Steeds maar weer voor hetzelfde type gaan noem je groundhogging. Dit is een nieuwe trend in ‘datingland’. Maar met daten op de automatisch piloot verklein je de kans dat je krijgt wat je wilt.

Wat is groundhogging?

Wanneer je steeds maar weer gaat voor een bepaald type noem je dat groundhogging. Een term die is afgeleid van de filmklassieker ‘Groundhog Day’, waarin hoofdrolspeler Phil dezelfde dag telkens weer beleeft. Elk dag ontwaakt hij in een ‘wakkere nachtmerrie’, maakt dezelfde dag steeds weer opnieuw mee en belandt steeds in dezelfde situaties.

Volgens experts bij datingapp Inner Circle hebben drie van de vier singles een type waar ze steeds voor kiezen en waarvan ze eigenlijk wel weten dat het geen goede match is. Slechts een op de vijf vrijgezellen zegt dat daten met hun type succesvol is. En toch blijven ze dit doen omdat het een gewoonte is geworden, je bent gewend te gaan voor een bepaald type. Daardoor loop je de kans mis om iemand te ontmoeten die beter bij je past.

Hoe komt het dat je op een bepaald type valt

Volgens de Nieuw-Zeelandse psycholoog John Money bepaal je al op jonge leeftijd wie je ideale partner is. Dit doe je aan de hand van eigenschappen die je in anderen bewonderde. Zoals de lach van je vader, de ogen van je moeder en de stem van de juffrouw op school. Later gebruik je onbewust deze ‘liefdeskaart’ bij het kiezen van een date. Je selecteert iemand die voldoet aan het ideaalplaatje, maar dit zegt niets over of iemand echt bij je past. Fysiek gebeurt er van alles met je als je jouw zelfgecreëerde droompartner ontmoet. Je hormonen slaan op hol, je hart klopt sneller en je krijgt vlinders in je buik. Je voelt je lichamelijk aangetrokken tot deze persoon, maar je weet niet of jullie karakters ook een match zijn.

"Insanity is doing the same thing over and over again and expecting different results"  ~ Albert Einstein

De groundhog-cirkel doorbreken is redelijk simpel. Als je andere resultaten wilt, moet je dingen op een andere manier doen.

1.
Durf door te swipen als jouw type in beeld komt, de persoon waarvan je weet dat het eigenlijk niet gaat werken. Dit zal in het begin wat raar voelen, maar wie weet wat voor wereld er voor je open gaat.

2.
Pak het aan met een open mind. Ga eens op date met iemand die normaal gesproken niet je type is.

3.
Er is een verschil tussen geforceerd met andere types daten en openstaan om het eens anders te doen. Bekijk iemand die op je pad komt eens met andere ogen. In plaats van geen aandacht te schenken aan iemand, omdat hij of zij jouw type niet is. Want misschien laat je hierdoor wel de date van je leven schieten.

Hoe flexibel ben jij?

We hebben allemaal voorkeuren. Door ervaring weet je wat je per se niet (meer) wilt en je weet ook wat je zoekt in partner, toch? Dat is helemaal prima. Ook hebben we allemaal de neiging te vallen voor een bepaald type. En het is lastig daarvan weg te blijven. Je kunt voorkeur hebben voor iemand met minimaal hetzelfde opleidingsniveau als jij. Of je vindt het belangrijk dat iemand net zo sportief is als jij. En toch letten de meesten eerst op uiterlijk, omdat dit het eerste is wat je ziet.

Stel dat er iemand voorbij komt, online of in real life. Deze persoon voldoet aan je ideale plaatje. Toch voel je dat dit ‘m niet gaat worden, omdat in het verleden dit soort types daten geen succes bleek. Jullie hadden geen echte klik en waren te verschillend. Hoe flexibel ben je dan? Swipe je door of stap je toch weer in de groundhog-valkuil?

Omdat je eerst het uiterlijk ziet, ben je toch geneigd daarop te blijven selecteren. Zo werkt dat nu eenmaal in je hoofd. Het is je comfortzone, het is bekend en je weet wat je kan verwachten. Ook al zal constant kiezen voor dit type je niet dichter bij je doel brengen: een duurzame relatie met iemand die echt bij je past. Toch blijft je hopen van wel! Daarom blijf je (onbewust) groundhoggen.

Hoe TypeDating je kan helpen bij het vinden van je ideale match

TypeDating kan je helpen om snel uit de groundhog-cirkel te stappen. Wanneer je op deze manier gaat daten ligt je focus niet meer als eerste op het uiterlijk. Tenminste, niet zoals je gewend bent. Je kijkt niet of iemand voldoet aan je ideaalbeeld, maar je kijkt eerst wat voor type iemand is. En of dit menstype bij je past.

Dan ga je naar je gevoel, je gaat voelen of je een klik hebt met iemand. Als je een echte klik hebt met iemand betekent dit dat jullie karakters een match zijn. Natuurlijk ben je er niet op uit om te bepalen of deze persoon de liefde van je leven is. De vraag is, wil ik deze persoon beter leren kennen? Misschien ontdek je dat het type waar je elke keer voor gaat helemaal niet het type is dat je wilt.

Hoe vaak hoor je niet…het is helemaal mijn type niet maar we passen echt goed bij elkaar en ik ben superhappy in deze relatie! En wie weet dat als jij buiten je romantische comfortzone durft te daten, je ook verbaasd zult zijn over hoe iemand die niet voldoet aan je ideaalplaatje toch de ideale match blijkt te zijn.

 "For things to change, you have to change" ~Jim Rohn


Op 14 mei geef ik de workshop ‘TypeDating – vind een partner die echt bij je past’. Een workshop waarin je gaat ontdekken welk type je bent, wat jouw ideale match is en hoe je deze kunt herkennen. Wil je erbij zijn? Schrijf je dan hier in voor deze verrassende workshop.

Je kunt je ervaringen delen in het commentaarveld hieronder. Als je dit artikel met anderen wilt delen, kun je dit makkelijk doen door op een van de buttons hieronder te klikken.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’