Zo werkt het: van vriendjes naar verliefd


Door: Monica Wardenaar

Je bent happy met je leven, maar je mist die ene speciale persoon. Iemand die bij jou hoort. Je leven is al een 8 en je wilt een 9! Je besluit niet meer passief te wachten totdat ‘the one’ voor je deur staat. En je neemt je voor te gaan daten. Een app installeren of iemand in het wild ontmoeten. Maar hoe weet je nu of iemand bij je past? Of het de moeite waard is tijd en energie in iemand te steken…

Kiezen met je wensenlijstje

Misschien heb je een wensenlijstje. Waar moet jouw ideale partner aan voldoen? In ieder geval langer of even lang zijn als jij. Een sportief type. Bruine lokken en een baardje. Je droompartner mag niet roken en moet een levensgenieter zijn. En ga zo nog maar even door. De valkuil van een wensenlijstje is dat je met je hoofd kiest. Grote kans dat je iemand na een eerste date niet beter wilt leren kennen, omdat iemand niet helemaal aan je wenslijstje voldoet. Gemiste kans…misschien!

Een klik is geen vonk

Of je gaat op zoek naar de klik. Logisch, want je moet wel een klik hebben met iemand, toch? Maar wat is dat dan…een klik. Soms verwarren mensen de klik met een vonk. Ze zijn op zoek naar een sparkle…Maar een klik is niets meer of minder dan met iemand op dezelfde golflengte zitten. Denk maar eens aan een feestje waar je iemand ontmoet. Jullie raken aan de praat. Het is gezellig en je denkt: ik zou je nog wel een keer willen zien. Je beter leren kennen. Romantische gevoelens moet je eigenlijk niet verwachten tijdens een eerste ontmoeting. Dat is niet realistisch.

Liefde op het eerste gezicht

“Love at first sight”… dat is misschien waar je stiekem naar op zoek bent bij je eerste date. Een soort gevoel van: jij bent het voor mij. Maar dat gebeurt in films…ogen ontmoeten elkaar…pats boem…vuurwerk en ‘in love’. Natuurlijk gebeurt dit weleens in real life. Maar heftige gevoelens voel je meestal niet bij een eerste date. Dus als je dat nog niet voelt en je besluit daarom niet voor een tweede date te gaan, zou je best eens de liefde van je leven kunnen mislopen…eeuwig jammer!

Lust of Liefde

Of je vergist je tussen lust en liefde. Je denkt dat je gelijk fysieke aantrekkingskracht moet voelen. Ook dat hoeft niet meteen bij een eerste ontmoeting. Interesse in iemand is een veel betrouwbaarder gevoel. En natuurlijk moet iemand niet onaantrekkelijk zijn voor je. Wanneer je hele wezen schreeuwt: dit gaat ‘m echt niet worden. Logisch dan, dat je hiernaar luistert. Of als je bij alles wat iemand doet of zegt een ‘negatief stroomstootje’ voelt. Maar iemand leuk vinden en geïnteresseerd zijn in die persoon is genoeg voor een eerste date…en voor een tweede.

B&B Vol Liefde

Dat je eerst vriendjes wordt en daarna verliefd wordt, heb je misschien ook gezien in B&B vol liefde. Debbie en Paul…het populairste koppel van B&B vol liefde 2023. Paul was de eerste logé in de Spaanse B&B van de flamboyante Debbie. Ze vond hem een aardige man…meer niet. En al snel belandde hij in ‘the friendzone’.

Ze werden echte maatjes en Debbie besprak zelfs haar logés met Paul. ‘Wat vind je van hem?’ en ‘Ja, het wordt niks tussen Han en mij. Ik moet het hem vertellen, toch?’

Je zag dat ze een echte klik hadden. Qua menstype waren ze een match. Een Jupiter en een Mercurius-Saturnus. Toen Paul onverwachts naar Nederland moest, deed dat wel iets met Debbie. Maar de romantiek en seksuele aantrekkingskracht was nog ver te zoeken, hoewel Paul al best wat lichte kriebeltjes kreeg van Debbie.

Harry, laatste logé, bracht haar op de valreep nog wat echte twijfels. Want tja, hij was knap en charmant. Maar echte kriebels kreeg ze niet van hem. Misschien moest ze Paul maar even ‘plat op de mond zoenen’. Wie weet komen er dan wat vlinders uit hun coconnetje gestuiterd.

Feest! Paul mag uit de 'friendzone'

Debbie had een bepaald (ideaal)beeld van liefde en verliefd zijn. Iemand ontmoeten en ‘te weten: dit is ‘m. En dan ook meteen van alles te voelen. Zoals ze zelf zegt: “Ik was gewend om op een man te vallen en er dan voor te gaan. Maar dat het zomaar kan zijn dat als je elkaar beter leert kennen, zoals wij. Dat er gewoon wat tijd overheen gaat, de liefde zich toch nog kan vinden.”

En dat klopt! Debbie en Paul konden elkaar wat meer tijd geven, omdat ze meededen met een t.v. programma. In real life had Debbie hem misschien allang laten gaan, omdat ze dacht dat “het” er niet was. Maar als je qua menstype bij elkaar past is “het” er altijd in de vorm van een echte klik.

Geef jezelf daarom de tijd om te onderzoeken of een klik een knetterende verliefdheid kan worden. En misschien wel de liefde van je leven blijkt te zijn.


Wil je meer weten over je ideale partner, welk type je bent en het geheim van de klik?
Ontdek het in mijn boek "Jij past echt bij mij”

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’