5 tips om van je relatie een succes te maken

Door: Monica Wardenaar

Je hebt je droompartner gevonden, maar hoe zorg je nu dat het leuk blijft. Verliefdheid komt vanzelf, daar hoef je niets voor te doen. En als het goed is maakt onstuimige verliefdheid plaats voor liefde, het ‘rustige houden van.’ Je leert elkaar steeds beter kennen en dat is fijn. Maar daardoor kan het ook ‘saai’ worden. De prikkels die een relatie in het begin vanzelf spannend maken verdwijnen. En de kans is groot dat sleur en irritatie je relatie binnensluipt. Je zal het nodige moeten doen om je relatie levendig te houden. Deze 5 tips helpen je om van je relatie een succes te maken. Want het is belangrijk te blijven voelen waarom iemand zo speciaal is voor je.

Tip 1. Respecteer en accepteer elkaar

Een relatie kan alleen succesvol zijn als je respect hebt voor elkaar. In de beginfase van een relatie is dit niet zo moeilijk en doe je dit graag. Maar dan doe je je roze bril af en zie je dat je partner niet die perfecte persoon is die je in gedachten van hem of haar hebt gemaakt. De neiging om dan iemand te willen veranderen is groot. Respect betekent dat je iemand accepteert en de ruimte geeft om zichzelf te zijn. Je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn maar je moet elkaar wel in elkaars waarde laten.

Geef complimenten en laat zien dat je elkaar waardeert. Waardeer je partner voor wat hij of zij voor je doet, ook al is het nog zo klein. Stap niet in de valkuil om dingen als vanzelfsprekend te nemen. Geef ook regelmatig een gemeend compliment, hiermee geef je de ander een goed gevoel. En omdat je hierdoor zelf ook een goed gevoel krijgt merk je dat dit jullie moeiteloos dichter bij elkaar brengt.

Tip 2. Positieve focus

Als het leven van alledag je opslokt is het makkelijk te vergeten waarom iemand zo bijzonder voor je is. Het lijkt dan eenvoudiger om kritiek te geven want je kunt altijd wel iets bedenken waarin de ander tekort schiet. Maar uit onderzoek blijkt dat we zien waar we naar zoeken. Als je dus zoekt naar pluspunten en de positieve kanten van je partner dan is de kans groot dat je deze ook ziet. Je zal dan de woorden en het gedrag van je partner anders interpreteren. En dit heeft weer invloed op jouw gedrag naar je partner toe. Probeer je maar eens een week te richten op alles wat je partner ‘goed’ doet en zie wat voor effect dit heeft.

Tip 3. Onderneem nieuwe dingen samen

Zorg dat je niet samen in een comfortzone terecht komt. Bijvoorbeeld altijd naar hetzelfde favoriete restaurant gaan omdat je daar zulke leuke herinneringen aan hebt. Of elk weekend naar dezelfde kroeg omdat het daar zo gezellig is en vertrouwd. En op zondag altijd ontbijt op bed, omdat jullie dat zo heerlijk vinden. Je geeft dan sleur en routine de kans om je relatie binnen te glippen.

Blijf samen nieuwe ervaringen creëren en magische momenten delen. Dan blijft het spannend en sprankelend. En op deze manier groei je meer naar elkaar toe. Vergelijk het met een vakantie. Je hebt vast wel eens ervaren dat de eerste week van je vakantie een eeuwigheid lijkt te duren omdat je elke dag nieuwe indrukken opdoet. De tweede en derde week lijken voorbij te vliegen omdat je dan vaak meer van hetzelfde doet.

Blijf daarom je best doen om samen nieuwe dingen te ondernemen en niet in de valkuil van comfort en voorspelbaarheid te stappen. Op deze manier kun je elkaar en je hersens blijven prikkelen. Niet alleen je relatie blijft leuk maar ook je leven wordt glansrijker en lijkt zelfs langer omdat je steeds weer nieuwe indrukken opdoet.

Het is niet zo moeilijk om de sleur van comfort van ‘altijd maar hetzelfde’ te vermijden. Onderneem nieuwe activiteiten die kunnen zorgen voor een ‘opwindend en spannend’ gevoel. Het gaat er niet om wát je doet maar het gaat om het gevoel wat het je geeft en de herinneringen die je samen creëert. Ga bijvoorbeeld salsadansen, bootcampen of trampolinespringen. Ga eten in een nieuw restaurant of boek een fantastische reis. Je zult merken dat één nieuwe leuke ervaring meer voor je relatie doet dat vijf keer een gezellige avond in jullie stamkroeg.

Tip 4. Verdeel huishoudelijke taken

Huishoudelijk werk is niet echt leuk. Het is daarom belangrijk dat je taken eerlijk verdeeld. Want als één van jullie het gevoel heeft dat hij of zij teveel doet kan dit zorgen voor spanningen en problemen in je relatie. En er zijn veel onzinnige dingen waar je onnodig ruzie over kunt krijgen. Denk maar aan het cliché voorbeeld: ‘wie zet de vuilniszak buiten’. Vooral vrouwen zijn gelukkiger als taken eerlijk verdeeld worden blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Illinois onder 220 pasgetrouwde stellen.

Volgens Brian Ogolsky, die het onderzoek uitvoerde is het belangrijk dat in de eerste twee jaar van een relatie de taken goed verdeeld worden. Want vaste patronen zijn moeilijk te doorbreken. En een oneerlijke taakverdeling kan uiteindelijk leiden tot conflicten en een minder gelukkige relatie. Maak hier dus zo snel mogelijk duidelijke afspraken over.

Tip 5. Neem tijd voor elkaar

Laat je niet teveel opslokken door werk en dagelijkse beslommeringen. Maak tijd voor elkaar. Tijd die je samen in alle rust doorbrengt. Het mooiste zou zijn als je elke dag een half uur zou hebben om elkaar bij te praten over de gebeurtenissen van de dag. In de praktijk blijkt dit niet altijd haalbaar te zijn. Maar maak er een ritueel van om dagelijks écht contact te hebben, al is het maar 5 minuten.

Om een relatie fijn en stabiel te houden moeten jullie werken aan een stevige basis. Spreek af dat je minimaal 1x per week iets samen gaat doen en plan dat van te voren in. Een etentje, een leuke voorstelling of gewoon gezellig samen op de bank met een glas wijn. Neem de tijd om echt naar elkaar te luisteren. Soms kan één goed gesprek ervoor zorgen dat de basis voor een liefdevolle relatie steviger wordt.

Je kunt je ervaringen delen in het commentaarveld hieronder. Als je dit artikel met anderen wilt delen, kun je dit makkelijk doen door op een van de buttons hieronder te klikken.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’