Drie belangrijke ingrediënten voor een fijne relatie

Door: Monica Wardenaar

Zoals je geen appeltaart kunt bakken zonder appels, zo kun je geen liefdesrelatie hebben zonder liefde. Maar naast dit belangrijke bestanddeel zijn er nog drie ingrediënten belangrijk voor een fijne relatie. Want net zoals appels alleen niet voldoende zijn voor het bakken van een heerlijke appeltaart, zo is liefde alleen niet genoeg voor een superrelatie. Ik heb zelf ervaren dat ‘liefde overwint alles’ helaas niet altijd opgaat. Drie andere belangrijke ingrediënten voor een relatie zijn begrip, respect en acceptatie.

Respect

Tja, het klinkt misschien wat formeel. Maar respect hebben is eerbied hebben voor elkaar. Waardering voor kwaliteiten en prestaties van de ander. Je hoeft het niet altijd met iemand eens te zijn maar je kan respect hebben voor de manier waarop iemand de dingen benadert of ziet. Stel dat je partner yoga belangrijk vindt en uren spendeert aan het leren op z’n hoofd te staan, los van een muur. Je kunt het belachelijk vinden dat iemand daar z’n tijd mee verdoet of je kunt bewondering hebben voor zijn toewijding en doorzettingsvermogen.

Begrip

Wanneer je begrip hebt voor je partner dan stoor je je minder aan hem of haar. Je ergert je niet omdat je begrijpt waarom iemand iets zegt of doet. Stel je voor dat je een actief type bent dat constant bezig moet zijn. Zomaar genieten op een zonnig terrasje vind jij zonde van je tijd. Terwijl je partner het nodig heeft om af en toe niets te doen. Ook al weet je dit van elkaar, vaak probeer je elkaar toch te veranderen. Want jij begrijpt niet hoe iemand zo zijn tijd kan verdoen en hij snapt niet waarom jij maar altijd bezig wil zijn.

Acceptatie

Jullie blijven niet dezelfde persoon als toen jullie elkaar voor het eerst ontmoeten. Je groeit en je verandert. Je persoonlijkheid verandert constant, maar je essentie blijft hetzelfde. Je persoonlijkheid wordt gevormd door bijvoorbeeld je overtuigingen, je ervaringen en je opvoeding. Je kunt door nieuwe ervaringen anders naar het leven gaan kijken en een andere persoonlijkheid krijgen. Maar je essentie kun je niet veranderen. Je essentie is aangeboren, net zoals je je vingerafdruk of de grootte van je voeten niet kunt veranderen. Sommige karaktereigenschappen die horen bij de essentie van je partner moet je dus accepteren, want die zullen nooit veranderen.

En als je je hart aan een ander verliest …

Soms verlies je je hart aan iemand en hoop je dat het iets moois kan worden. Maar je merkt dat je elkaar te veel wil veranderen. Dat je geen begrip kunt hebben voor elkaars gedrag en dat jullie je steeds meer aan elkaar ergeren. Je hebt te hoge verwachtingen en kan niet accepteren dat de ander anders is dan jij. Je houdt steeds minder rekening met elkaar en hebt weinig respect voor elkaar. En dan merk je dat liefde alleen niet genoeg is.

Of je verliest je hart aan iemand en gaat er iets moois van maken. Als je merkt dat je elkaar te veel wilt veranderen maak je dit bespreekbaar. Je probeert de ander echt te begrijpen, naar elkaar te luisteren en elkaar te helpen. Je merkt dat als je focust op wat goed gaat tussen jullie er minder irritatie is. Je verwacht niet dat de ander verandert en je doet je best je partner te accepteren zoals hij of zij is. Je respecteert de manier waarop ‘je lief’ in het leven staat. En je merkt dat er een hechte band tussen jullie groeit.

Je kunt je ervaringen delen in het commentaarveld hieronder. Als je dit artikel met anderen wilt delen, kun je dit makkelijk doen door op een van de buttons hieronder te klikken.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’