Verliefd worden is misschien geen bewuste keuze, maar wat je met je verliefdheid gaat doen wel. Als je je aangetrokken voelt tot iemand hoef je daar verder niets mee te doen. Stel dat je merkt dat je collega en jij een klik hebben, een ‘spannende, romantische klik.’ Jullie vinden elkaar leuk en je merkt dat er vlinders in je buik beginnen te fladderen … wat doe je dan? Want je weet; hij is getrouwd.
Het is belangrijk dat je een keuze maakt, voordat de vlinders in je buik het overnemen van je gezonde verstand. Want als de hormonen eenmaal gieren door je lijf en je hoofd bedwelmd is van verliefdheid is het te laat. Dus waar kies je voor als je verliefd wordt op iemand die al een relatie heeft? Het is niet handig te vallen voor iemand die getrouwd is, want de kans is groot dat het niets wordt tussen jullie. Natuurlijk, er zijn uitzonderingen waarbij het goed afloopt. Maar er zijn meer gevallen waarbij het fout liep.
Verliefd worden op iemand die niet bij je past
Zo is het ook niet handig om je te laten leiden door verliefdheid als je van te voren voelt en weet dat iemand niet echt bij je past. Misschien heb je dat zelf weleens meegemaakt. Je hebt iemand ontmoet en je voelt steeds meer kriebels in je buik. Maar je merkt ook dat jullie vaak niet op één lijn zitten. Je vindt zijn grappen niet leuk, zijn gedrag irriteert je soms en hij denkt over sommige dingen heel anders dan jij. Maar ja … je voelt wel die kriebels in je buik.
Aantrekkingskracht
Maar als je je aangetrokken voelt tot iemand wil dat niet altijd zeggen dat iemand ook bij je past. En dat is toch wel een belangrijke voorwaarde voor een superrelatie: iemand die echt bij je past.
Je hoeft je niet altijd te laten leiden door je emoties. Als je bijvoorbeeld boos bent kun je meegaan in je woede, maar je kunt het ook gewoon voorbij laten gaan. Zo hoef je je ook niet te laten leiden door het chemische proces ‘verliefd zijn’, hoe écht het ook voelt. Het zegt namelijk niet altijd iets over of iemand de juiste partner voor je kan zijn.
Kijken jullie in dezelfde richting?
Verliefd zijn is fijn, maar dat gaat over. Je blijft elkaar niet eeuwig diep in de ogen staren. Zoals Antoine de Saint-Exupéry in zijn boek ‘De kleine prins’ schrijft: ‘De ervaring leert ons dat liefde niet bestaat uit het naar elkaar kijken van twee mensen, maar uit het samen in dezelfde richting kijken.’
Vinden jullie dezelfde dingen belangrijk in het leven, hebben jullie dezelfde verwachting van het leven en hebben jullie genoeg gemeenschappelijke interesses? En zeker niet onbelangrijk, passen jullie karakters bij elkaar? Uiteindelijk gaat het om de basis. Als de basis goed is kun je bouwen.
Maar dan moet je wel willen bouwen aan dezelfde droom. Stel dat het jouw droom is om een groot gezin te hebben en je lief heeft al een kind en wil absoluut geen kinderen meer. Daar is hij heel stellig over. Je kunt dan denken: hij verandert vast wel van gedachten en je gaat voor de relatie. Maar het wordt je steeds duidelijker dat hij echt geen kind meer wil.
Of je nieuwe liefde heeft een nogal uitbundig karakter en hij heeft veel aandacht nodig. Van jou, maar ook van zijn omgeving. Hij houdt van feesten en mensen om zich heen en voor jou hoeft dat allemaal niet zo. Ook al vind je het nu gezellig uit te gaan en zijn vrienden te ontmoeten, je vind het fijner om samen te zijn. Gezellig thuis, samen naar de film of vrienden uitnodigen voor een etentje. Je denkt en hoopt dat hij zal veranderen, maar dan blijkt dat dit niet zal gebeuren en dat jullie te verschillend zijn.
In beide gevallen had je jezelf verdriet en misschien zelfs een gebroken hart kunnen besparen. Vraag jezelf altijd af ‘of jullie wel de dezelfde kant op kijken’ en beslis dan of je een relatie met iemand wilt. En deze keuze heb je aan het begin, voordat de vlinders in je buik het overnemen van je gezonde verstand …
