Waarom je helemaal jezelf moet blijven in een relatie

Door: Monica Wardenaar

Als je net een relatie hebt wil je je nieuwe liefde graag een plezier doen. In het begin heb je veel voor elkaar over en lijkt alles een kleine moeite. Als je jezelf niet goed genoeg kent, kun je zelfs zo ver gaan dat je denkt dat je dingen leuk vindt die je helemaal niet leuk vindt. Je bent verliefd en maakt jezelf wijs dat je aan het genieten bent van alle nieuwe dingen die op je af komen.

Je doet je best om je lief ervan te overtuigen dat je leuk bent. Dat jullie dezelfde interesses hebben en dezelfde dingen leuk vinden. De kans is groot dat je je anders voordoet dan je bent. Maar je anders voordoen dan je bent kost veel energie en houd je nooit lang vol. Een relatie waarin je niet jezelf kan zijn is ‘not meant to be’… hoe graag je ook wilt.

Thijs en Miranda

Thijs en Miranda hebben twee jaar een relatie. Miranda is een actief type en Thijs is een rustig type. Ze hebben een totaal verschillend levensritme. Miranda staat altijd in de startblokken en houdt van avontuur, daar krijgt ze energie van. Een weekend niks doen is niet haar idee van ontspanning.

Thijs is een rustig type die het heerlijk vindt om samen dingen te doen en gezellig thuis te zijn. Hij heeft niet de behoefte om veel mensen om zich heen te hebben. Hij heeft het nodig om af en toe alleen te zijn. Te veel verandering maakt hem onrustig en hij voelt zich opgejaagd als hij snel moet handelen en beslissen.

Toen ze elkaar net kenden vonden ze het geen probleem dat ze zo verschillend waren. Miranda voelde dat de rust van Thijs goede invloed op haar had. Ook dacht ze dat Thijs nog wel zou veranderen en lekker actief zijn wel leuk zou gaan vinden. Ze nam hem dus overal mee naar toe. Thijs vond het soms te druk maar dacht: met Miranda ga ik geen saai leven tegemoet. Door haar maakte hij nieuwe vrienden en dat voelde in het begin fijn. Maar hij merkte dat hij dit nieuwe leven niet lang kon volhouden. Om zich op te laden heeft hij het nodig om alleen te zijn. Miranda begreep niet dat hij vrijwillig in z’n eentje thuis wilde zitten.

Thijs realiseerde zich dat hij zichzelf niet meer was. De chaotische levensstijl van Miranda en haar onrust werken op z’n zenuwen. Hij wil graag dat er iets verandert. Steeds vaker vroegen ze zich af of ze wel bij elkaar passen. Hoe ze dit kunnen oplossen weet Miranda ook niet. Ze wist dat Thijs graag op zichzelf is maar ze hoopte dat dit nog zou veranderen. Ze wordt al panisch bij de gedachte aan een lege agenda, ze wil gewoon graag bezig zijn, mensen om zich heen hebben en leuke dingen doen. Ze krijgt steeds meer het gevoel dat Thijs haar afremt om het leven te leiden wat ze graag wil.Je hoeft natuurlijk niet iemand te vinden die blij wordt van precies dezelfde dingen als jij. Maar het is belangrijk dat je in de basis niet te verschillend bent. Misschien vind jij het fijn om thuis te zijn, je ding te doen en af en toe een paar vrienden uit te nodigen voor een gezellig etentje. Je nieuwe liefde vindt het juist heerlijk om onder mensen te zijn, te feesten en aandacht te krijgen. In het begin kun je denken dat ‘deze levensstijl’ precies is wat je miste in je leven, maar uiteindelijk botsen karakters die te verschillend zijn.

Je krijgt dan het gevoel dat je niet meer jezelf kunt zijn en een belangrijk ingrediënt voor een superrelatie is dat je jezelf bent. Om jezelf te zijn moet je weten wie je bent. Waar heb je echt behoefte aan? Waar word je blij van? Wat het heb je nodig? Wat vind je belangrijk in een relatie?

Weet wie je bent en wees zo. – Pindarus –

Zorg dat je veel zelfkennis hebt. Weet waar je happy van wordt en wat je nodig hebt om jezelf lekker te voelen. Als er één plek is waar je helemaal jezelf kunt en mag zijn, is dat in je relatie. ‘Het voelt als thuiskomen, ik heb het gevoel dat het klópt’, zei mijn vriendin over haar nieuwe liefde. En … dat is precies hoe het voelt als je iemand vind die echt bij je past.

Je kunt je ervaringen delen in het commentaarveld hieronder. Als je dit artikel met anderen wilt delen, kun je dit makkelijk doen door op een van de buttons hieronder te klikken.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’