Wat je zou moeten weten over ‘de klik’

Door: Monica Wardenaar

Je bent single en hebt het prima naar je zin. Toch wil je niet je hele leven alleen blijven en je gaat op zoek naar een serieuze relatie. Maar hoe weet je nu of iemand een geschikte partner voor je is? Heb je een wensenlijstje waar iemand aan moet voldoen of ga je op je gevoel af? Vind je uiterlijk heel belangrijk of zoek je juist meer naar gezamenlijke interesses? Het maakt niet uit op welke manier jij bepaalt of iemand de ideale partner is voor jou, als er geen klik is zal het uiteindelijk niet werken.

Val je op blond of donker?

Stel dat je een wensenlijstje gebruikt waar je toekomstige partner aan moet voldoen. Je ideale partner is bijvoorbeeld lang, heeft donker haar en draagt stijlvolle sportieve kleding. Heeft een mooi gebit en geen tatoeages want daar hou je niet van. Moet humor hebben, intelligent zijn en een interessante baan hebben. En stel je voor dat je iemand ontmoet die helemaal voldoet aan dit lijstje. Je vindt elkaar aardig en leuk maar…..je voelt geen klik. Misschien zeg je tegen jezelf: “Die klik komt later wel als we elkaar beter kennen.” Maar een half jaar later is er nog steeds geen klik en je hebt het gevoel dat je iets mist.

Een nadeel van een wensenlijstje is ook dat je te veel gefocust bent op mensen die aan je lijstje moeten voldoen. Hiermee beperk je jezelf omdat je geen oog meer hebt voor anderen. Je merkt misschien niet eens op dat ‘de ware’ al in je leven is. Een gemiste kans!

Je kunt niet altijd je gevoel vertrouwen

Je gevoel gebruiken bij belangrijke beslissingen is altijd verstandig. Maar alleen op je gevoel beslissen of iemand de juiste partner voor je is, is geen goed idee. Je gevoel is niet altijd betrouwbaar, bijvoorbeeld als je je laat leiden door hormonen of onverwerkte gebeurtenissen uit het verleden. Hierdoor kun je iemand verkeerd inschatten. Het kan goed voelen als iemand naar je luistert of aandacht voor je heeft. “Ja het voelt goed”, denk je misschien. Maar als je anders naar jezelf zou kijken besef je dat er geen echte klik is.

Ben je ook zo gek op skiën?

Het hebben van gezamenlijke interesses is essentieel in een relatie. Het is fijn als je iemand ontmoet en merkt dat jullie veel gemeen hebben. Maar het hebben van gezamenlijke interesses alleen, is geen goede basis voor een duurzame relatie. Misschien zijn jullie allebei dol op muziek maken, wintersport en lekker eten. Toch zullen gezamenlijke interesses jullie niet bij elkaar houden als de klik ontbreekt.

Zo herken je een echte klik

Natuurlijk krijg je geen vlinders in je buik van iedereen met wie je een klik hebt. Want deze klik kan ook de basis voor een vriendschapsrelatie zijn. Een echte klik herken je aan iets wat je meteen voelt als je iemand voor de eerste keer ontmoet. Denk maar eens terug aan een ontmoeting op een verjaardag. Jullie hebben een leuk gesprek en je voelt meteen een soort chemie. En achteraf vertel je je vrienden: “Het was zo gezellig, het klikte meteen.“ Je kunt niet uitleggen wat het is, het is een gevoel. Het voelt vertrouwd, alsof je elkaar al langer kent. Je begrijpt elkaar makkelijk, een gesprek verloopt soepel en je voelt een bijzondere aantrekkingskracht die je niet kunt verklaren.

Als je deze klik voelt is de kans groot dat hij of zij de juiste partner voor je kan zijn. Zelfs al is het misschien niet iemand waar je in eerste instantie op zou vallen.

Je kunt je ervaringen delen in het commentaarveld hieronder. Als je dit artikel met anderen wilt delen, kun je dit makkelijk doen door op een van de buttons hieronder te klikken.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’