Married at First Sight: verrassende wetenschappelijke matches

Door: Monica Wardenaar

Nu toch alweer het vierde seizoen van Married at First Sight, ondanks dat de afgelopen seizoenen van dit koppelprogramma weinig blijvende matches opleverden. Dit keer met een nieuw team van experts en een recordaantal deelnemers van maar liefst 1500 mensen. Na uitgebreide screening stappen de vijf matches, met relatiepotentieel, in het huwelijksbootje. Zonder elkaar ooit gezien te hebben… een uitdagend experiment! Er zitten veelbelovende mathes bij, maar op basis van MensTypes had ik een aantal matches toch niet gemaakt.

Met Menstypes zie je meteen aan het uiterlijk en het gedrag welk type iemand is én wat de karaktereigenschappen zijn. Hierdoor weet je of 2 mensen in de basis bij elkaar passen, of hun karakter een match is. Uiteindelijk is dit voor een langdurige relatie minstens zo belangrijk als lichamelijke aantrekkingskracht.

‘A match made… by science’

Om je op te geven voor dit matching programma moet je wel enigszins avontuurlijk zijn, lef hebben én natuurlijk vertrouwen dat de wetenschap jou matched met je ideale partner. Nieuw dit seizoen is dat de koppels verplicht moeten samenwonen, ook als de huwelijksreis niet zo’n succes was. Dit samenwoon element is toegevoegd om de stellen een kans te geven nog meer een band te creëren. Dat lijkt me een beetje onzinnig, als je (beiden) voelt dat dit ‘m echt niet gaat worden. Uiteindelijk voel je dat zelf het beste. Maar ja…het blijft televisie maken en hoge kijkcijfers scoren.

Ronald en Monique

Ondanks dat de experts vinden dat oudere deelnemers lastiger te matchen zijn, hadden Ronald en Monique de hoogste score. Voor 81% waren zij een match. Maar wat op papier een goed stel lijkt te zijn kan in de praktijk een mismatch zijn. Van alle deelnemers die wetenschappelijk gematched zijn blijken juist Ronald en Monique een enorme mismatch.

Ronald is een Jupiter-Maantype en Monique is een Mars-Jupitertype. Twee Jupitertypes kunnen goed een relatie hebben met elkaar, maar Mars en Maan zijn geen match. Een actief Marstype kan zich afgeremd voelen door een passief Maantype. Monique had het dan ook goed aangevoeld toen ze zei: “Ik moet vanaf het kruintje van m’n hoofd tot het topje van mijn teen voelen dat het goed zit…en het is er niet!”

Ze heeft gelijk, Ronald en zij hebben geen klik. Monique is ook een direct type en wil eerlijk zijn. Ze kon het dan ook niet laten om te zeggen: “je hoopt dat daar gelijk die klik is en die is er niet.” Deze karaktertrek kan zorgen voor uitspraken en gedrag waar ze later spijt krijgt.

Het is duidelijk dat haar directheid haar ook nu niet geholpen heeft. Een Maantype zoals Ronald schrik je hiermee af. Nu zij na hun innige zoen, hun huwelijk alsnog een kans wil geven is het wat Ronald betreft over. Hij is er klaar mee. Eén zoen maakt geen relatie

Nick en Maxime

Deze twee deelnemers hebben duidelijk wel een klik. Vanaf het eerste moment zat het goed en dat voelden ze allebei. Hun contact was moeiteloos en vanzelfsprekend. Het valt Nick bijvoorbeeld op dat ze redelijk veel dingen hetzelfde hebben: feestje, grapje, ouwehoeren. Zijn vriend beaamde dat, toen hij zei: “Ik vind dat het tussen jullie wel makkelijk gaat, jullie zijn beiden gezelligheidsdieren.”

Dat is ook heel typerend voor de menstypes die Nick en Maxime zijn. Nick is een Jupitertype en Maxime is een Jupiter-Maan en die houden van het gezellige sociale leven.

Fysiek voelen ze ook een bepaalde aantrekkingskracht, de klik. Nick vindt haar een leuke spontane vrouw met een leuk koppie. Het hele plaatje klopt wat hem betreft. Maxime vindt dat het qua uiterlijk wel wat zou kunnen worden. “Als ik hem in het uitgaansleven zou tegenkomen zou ik waarschijnlijk wel mijn hoofd omdraaien, maar innerlijk moet ik hem nog leren kennen”, zegt ze. Ook vindt ze dat alle basisingrediënten om het experiment te laten slagen er zijn, maar dat de liefde nog moet komen en die kun je niet dwingen.

Joost en Milly

Dit stel is een goede match, hun karakters passen bij elkaar. Milly is een Saturnustype en Joost is een Maan-Venus. Maan en Saturnus zijn elkaars maximale aantrekking. Er zijn twee types die het best bij je passen en dat zijn je maximale aantrekking en iemand die hetzelfde type is als jij.

Volgens een vriend zou een vrouw die wat extraverter is dan Joost goed bij hem passen. Milly is wat dat betreft een goede match. Ook haar vriendinnen typeren haar als leuk, spontaan, gezellig en ze houdt wel van een feestje. Joost is een rustig type en kan makkelijk alleen zijn. Hij houdt er niet van als alle ogen op hem gericht zijn. Hij zegt: “Ik vind het leuk om in groepen te zijn, maar ik zal nooit in het middelpunt van de aandacht gaan staan.” Dit is kenmerkend voor een Maantype.

Milly is een actief en directer type dan Joost. Zij wil duidelijkheid. “Ik wil weten hoe je erin staat. Of je me wel of niet aardig vindt, het is allebei prima maar zeg het gewoon.” Joost is wat afwachtender.

Ze hebben duidelijk een klik en willen meer van elkaar weten. Joost vindt Milly een mooie vrouw en een leuk plaatje, hij wil haar beter leren kennen. Milly is ook gecharmeerd van Joost en wil weten: “wat is je karakter en waarom zou dat karakter bij mij passen? Wie ben je en waar sta je voor?”

Peter en Paul

Dit koppel is een perfect match, qua MensTypes kan het niet beter. Paul is een Mercurius-Saturnus en Peter een Jupiter-Maan. Zij zijn helemaal elkaars maximale aantrekking en hun karakters passen bij elkaar. Het is duidelijk te zien hoe moeiteloos hun contact is. Hoe vanzelfsprekend, alsof ze elkaar al langer kennen.

Aan de ene kant houden deze types van het sociale leven. Drukte om zich heen, mensen ontmoeten en gezien te worden. En aan de andere kant houden ze beiden van fijn samen thuis zijn en juist niet te veel drukte om zich heen. Ze vullen elkaar op een natuurlijke manier aan. Deze 2 types begrijpen elkaar zonder veel woorden.

Niet alleen passen ze als MensTypes bij elkaar, ze hebben verder ook genoeg overeenkomsten en gezamenlijke interesses. Ook hun doel in een relatie komt overeen. Ze zijn beiden op zoek naar een maatje. Hechten waarde aan hun vrijheid, maar willen ook graag een partner om hun leven mee te delen. Ieder een eigen leven en een leven samen is een mooi uitgangspunt voor een langdurige relatie.

Pascal en Mirjam

Ook dit stel is een goede match. Pascal is een Mars-Jupitertype en Mirjam is een Mercurius. Jupiter en Mercurius zijn elkaars maximale aantrekking, een mooie match dus. Ze vullen elkaar aan, gaan als vanzelfsprekend met elkaar om en voelen dé klik.

Toch hebben ze wel een uitdaging. Het Mars karakter van Pascal en het Mercurius karakter van Mirjam kunnen soms botsen. Een Mars is direct en een Mercurius wil graag opties openhouden, dit gaat niet altijd samen. Marsgedrag kan bij een Mercurius soms opdringerig en overweldigd overkomen.

Maar de fysieke aantrekkingskracht en de klik zijn duidelijk zichtbaar bij dit koppel. “Ik zag ‘m en dacht: het komt wel goed”, zegt Mirjam. Ze vond dat hij ontspanning uitstraalde en dat ze zich veilig voelde bij hem. Mirjam vind Pascal leuk, spontaan en energiek. Dat klopt, Marstypes zijn vaak impulsief en hebben tomeloze energie.
Ook Pascal was en bleef onder de indruk van zijn nieuwe vrouw. Toen hij haar voor het eerst zag kwam er een overtuigend ‘WOW’ over zijn lippen. Voor hem voelt het contact met Mirjam erg goed en hij is heel blij.

De vonk

Een goede match is het begin. Veel koppels hebben een klik, nu nog de vonk. We gaan het zien…

Je kunt je ervaringen delen in het commentaarveld hieronder. Als je dit artikel met anderen wilt delen, kun je dit makkelijk doen door op een van de buttons hieronder te klikken.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’