Door: Monica Wardenaar

Blog top-5-boeken-over-liefde-en-relaties

HDe Liefde …een onderwerp waar we nooit over uitgepraat raken en nooit genoeg van krijgen. Dat zie je duidelijk in t.v. programma’s, boeken en films. Ook magazines schrijven wekelijks over liefde en relaties.

Je hele leven trouw blijven aan dezelfde partner, polyamorie, ‘friends with benefits’ en zo zijn er nog vele vormen van liefdesrelaties. Ondanks dat we in de liefde vrijer zijn dan ooit, zijn we ook collectief bang. Bang om gekwetst te worden. Bang om te falen. Bang om niet gezien te worden.

Superrelaties komen niet vanzelf aanwaaien. Om een mooie relatie op te bouwen én te houden moet je er tijd en liefde in steken.

De onderstaande boeken zijn mijn meest favoriete boeken als het gaat om liefde en relaties. Ik kan je zeker aanraden ze te lezen, want je zult vast verrassende en leerzame eye-openers krijgen. Veel leesplezier!

Verslaafd aan liefde – Jan Geurtz

In zijn boek Verslaafd aan liefde neemt Jan Geurtz je mee op het pad naar zelfacceptatie en geluk in relaties. Hij vertelt dat onze zoektocht naar liefde en erkenning voortkomt uit een fundamentele zelf-afwijzing. We proberen die te compenseren door waardering van anderen, en vooral door een succesvolle liefdesrelatie. Maar dat werkt juist averechts: het versterkt die fundamentele onzekerheid en afhankelijkheid.

Er ontstaat dan een verslaving aan liefde en erkenning, en aan de veiligheid van een relatie. De meeste liefdesrelaties lopen daardoor na een tijdje op de klippen, of (misschien nog erger) verzanden in een gezapig samenzijn zonder veel ruimte voor groei en geluk. Het is van belang je te realiseren dat je bevestiging en zekerheid eerst in jezelf moet zoeken.

Waarom hij, waarom zij? – Helen Fisher

Fisher is een antropoloog die onderzocht heeft waarom je je tot een bepaald persoon aangetrokken voelt. Dit boek heeft een meer neurospychologische insteek en beschrijft de vier chemische processen waardoor je aantrekkingskracht voelt en iemand leuk gaat vinden. De aantrekkingskracht tussen mensen moet zeker wortelen in de biologie, stelt de bekende liefdesantropologe. We kiezen onze partner en vrienden in overeenstemming met ons genetisch bepaald temperament.

Waarom word je verliefd op de een en niet op de ander? In haar boek Waarom hij, waarom zij? gebruikt Helen Fisher nieuw onderzoek om beter te kunnen begrijpen hoe we – bewust én onbewust – onze romantische beslissingen nemen. Fisher begint met een uitgebreide ‘zelftest’ aan de hand waarvan je je persoonlijkheidstype kunt bepalen.

Als we meer zicht willen krijgen op de aantrekkingskracht tussen mensen moeten we eerst op zoek naar de biologische factoren die iemands persoonlijkheid bepalen. Welke persoonlijkheden trekken elkaar aan en passen bij elkaar? En welke achterliggende biologische mechanismen sturen onze romantische keuzes?

Liefde in verhouding – Esther Perel

Hoe provocatief kan een boek zijn? Met warmte, humor en een mateloos onderzoekende houding, prikt Esther Perel in haar boek Liefde in verhouding dwars door de conservatieve moraal in onze moderne tijd heen. Iedereen kent de naam van Esther Perel, dankzij Zomergasten van de VPRO. Met haar positieve, niet moraliserende stijl van spreken en schrijven heeft zij een nieuw geluid weten toe te voegen aan relatietherapie-land.

Een must read, niet alleen voor stellen met huwelijksproblemen als gevolg van een affaire. Zeker niet, want Perel geeft een enorme rijkdom aan inzichten, uitleg en treffende oneliners. Iedereen die het idee heeft dat zijn relatie toe is aan een reboot, een nieuw contract of een volgende verdiepingsslag, moet dit boek echt lezen.

Als uitgangspunt hanteert de schrijfster de affaire die uitkomt, vaak door de smartphone, tegelijkertijd het apparaat waardoor het makkelijker dan ooit is een nieuw liefje (of juist een ex van vroeger) te vinden. Ja, affaires zijn verraad en ja, de dader moet daarvoor schuldbewust en deemoedig zijn excuses blijven herhalen wanneer nodig. Maar dan? Hoe verder met elkaar? Want lang niet alle affaires vinden plaats in slechte relaties en lang niet alle daders zijn uitgekeken op hun partner, hun leven, hun liefde. Esther Perel schrijft vol compassie en in een fijne, directe stijl.

Liefdesbang – Hannah Cuppen

Raak je lichtelijk in paniek als de ander helemaal voor jou gaat en wil je dan het liefst vluchten? Of val je telkens op types die weglopen als jij toenadering zoekt? In Liefdesbang legt Hannah Cuppen uit dat dit voortkomt uit verlatingsangst en bindingsangst. Volgens de auteur heeft vrijwel iedereen wel een bepaalde vorm van verlatings- of bindingsangst, vaak als gevolg van onveilige hechting als kind. Het gevolg is een vermoeiende en eindeloze dans van aantrekken en afstoten die ons uiteindelijk geen voldoening brengt.

In haar boek lees je hoe je dit patroon kunt herkennen en doorbreken. Je kunt je pas verbinden met een ander als je in verbinding bent met jezelf, aldus de schrijfster. Dat is pijnlijk, want het dwingt je om wonden bloot te leggen die je liever bedekt laat. Maar wie moedig genoeg is om de eigen trauma’s te zien, doorvoelen en verwerken, zal uiteindelijk beloond worden in de liefde. Dit boek gaat in op de oorzaken van de angst en zet je op het spoor van een gezonde relatie in verbondenheid.

De 5 talen van liefde – Gary Chapman

In deze bestseller schrijft Gary Chapman dat iedereen een andere taal van de liefde spreekt en stelt dat als partners niet dezelfde taal spreken, ze zich nooit volledig geliefd door elkaar zullen voelen.

De één voelt zich geliefd als de ander uitgebreid benoemt waarom jij zo waardevol bent, terwijl de ander liefde ervaart wanneer iemand helpt het vuilnis buiten te zetten. Een relatie is eigenlijk een voortdurende uitwisseling van liefdesstromen. Het kan gaan blokkeren wanneer de één zendt op een andere frequentie dan de ander ontvangt.

In zijn boek, De 5 talen van liefde, legt hij uit dat er problemen kunnen ontstaan wanneer we als geliefden niet dezelfde taal spreken, omdat we ons dan niet geliefd voelen. Hij stelt dat we onze liefde niet moeten uiten in onze eigen ‘favoriete taal’, maar in die van onze partner.

In dit boek lees je over de 5 talen:
Positieve woorden
Tijd en aandacht
Cadeautjes geven en krijgen
Hulpvaardigheid
Lichamelijke aanraking

Het herkennen van de liefdestaal van je geliefde kan je laten inzien dat hij/zij jou altijd al liefde gaf – alleen in zijn eigen taal.


Ik hoop dat deze boeken je net zo zullen inspireren als ze mij hebben geïnspireerd. Veel leesplezier!

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek 'Jij past écht bij mij'