Soulmate of Mismatch: dit moet je weten

Door: Monica Wardenaar

“Match made in heaven or mismatch?” Hoe weet je nu of iemand écht bij je past? Met wie heb je de meeste kans op een langdurige, harmonieuze en liefdevolle relatie? Het voelen van duizend vlinders in je buik is nog geen garantie voor een superrelatie.

Jij en je wensenlijstje

Alleen je wensenlijstje volgen waar je ideale partner aan moet voldoen zal je niet echt verder helpen. Soms kan je daardoor zelfs op het verkeerde spoor worden gezet. Want wat nu als je vindt dat je partner langer moet zijn dan jij en je ontmoet iemand die kleiner is. Dumpen en misschien wel de liefde van je leven laten gaan?

Waar moet je nieuwe partner aan voldoen? Een checklist is handig, het geeft je wat houvast. Maar je strikt eraan houden is in de liefde misschien niet zo slim. Want vaak staan er te veel oppervlakkige wensen op je verlanglijstje. Stel je voor dat je tatoeages vreselijk vindt. Je ontmoet iemand die op alle vlakken een goede match is, alleen… die tatoeage stoort je. Kun je en wil je dan flexibel zijn?

Er zijn ook wensen waar je niet zo makkelijk concessies in kunt doen, omdat ze echt belangrijk voor je zijn. Stel dat jij groei en persoonlijke ontwikkeling een echte must vindt. Maar degene waar jij ontelbare vlinders van in je buik krijgt doet er een beetje lacherig over, vindt dat maar onzin. Dat mag, want je wilt natuurlijk niet de ander jouw wensen opleggen. Maar ook al lijkt dit de perfect match, je kunt je afvragen hoeveel kans van slagen een relatie heeft als jullie op dit punt zo verschillend zijn. Laat je niet misleiden door alleen de kriebels wanneer je bepaalt of iemand ‘The One’ voor jou kan zijn.

Wat je moet weten over "The Ick"

Je ontmoet iemand en denkt: Wauw…die is lekker en leuk! Het lijkt alsof jullie voor elkaar gemaakt zijn. Alles klopt en dan opeens doet iemand iets of zegt iemand iets en je voelt een rilling door je lijf. Jakkes! Dit vind je helemaal niet leuk en vanuit het niets voel je afkeer in plaats van aantrekkingskracht. Dat gevoel noem je ‘The Ick’. Als je de persoon met wie je date echt leuk vindt, kan het nogal verwarrend zijn als dit gevoel schijnbaar vanuit het niets naar boven komt.

Toch hoeft ‘The Ick’ er niet zomaar opeens te zijn. Het kan ook beginnen als een klein gevoel waar je je niet meteen bewust van bent, maar wat zich steeds verder opbouwt. Je nieuwe liefde gedraagt zich een keer onbeschoft. Je voelt een klein stompje in je buik maar denkt: kan gebeuren. Maar na een derde keer walg je van dat gedrag en wil je eigenlijk niets meer met deze persoon te maken hebben. Het lijkt dan alsof dat heftige aversie gevoel uit het niets lijkt te komen. Maar eigenlijk heb je het vanaf het begin goed gepraat.

Dit ‘Ick gevoel’ is een onderbuikgevoel en vaak is het beter om hierop te vertrouwen, in plaats van het geen aandacht te geven. Je eerste reactie is misschien het gevoel weg te wuiven en een reden te bedenken om iemand te kunnen blijven zien. Te denken: maar hij is zo leuk en misschien ben ik te kieskeurig. Maar ‘The Ick’ liegt nooit, dus beter om het niet negeren.

Als je ‘The Ick’ voelt, vraag je dan af of je het gedrag en de maniertjes van de ander op lange termijn kunt verdragen. Want als het antwoord NEE is kun je er beter een eind aan maken. Je kunt dan sneller op zoek gaan naar iemand die wel bij je past, want de relatie zal uiteindelijk niet werken.

Waarom normen en waarden belangrijk zijn

Waarden en normen zijn de basis van een relatie. Het zijn opvattingen over wat je goed en belangrijk vindt. Jouw waarden hoeven niet exact dezelfde te zijn als die van je partner, maar beter als ze elkaar niet te veel bijten. Waarden en normen liggen diepgeworteld, want je leert ze al heel vroeg in je leven. Ze worden bepaald door bijvoorbeeld je familie, je opvoeding en je woonomgeving.

Voorbeelden van waarden zijn o.a. respect, eerlijkheid en vrijheid. Je waarden bepalen je normen, je gedragsregels. Als jij bijvoorbeeld grote waarde hecht respect, dan vind je het belangrijk dat je partner in een volle bus opstaat en zijn zitplaats beschikbaar stelt aan een oud iemand. En als je naast respect privacy als hoge waarde hebt zal je niet stiekem WhatsApp berichten van je geliefde gaan lezen.

Het is slim je af te vragen of jullie waarden en normen dicht bij elkaar liggen. Liefst voordat je helemaal hoteldebotel bent en denkt dat het allemaal wel goedkomt. Want het kan een enorme uitdaging zijn als traditie en familie een belangrijke waarde is voor jou en voor je lief niet. De feestdagen zullen elk jaar weer een stressmoment zijn. Of stel dat je nieuwe liefde vrijheid belangrijk vindt, de vrijheid om te doen wat je zelf wilt. En dat jij samen zijn en juist samen dingen doen belangrijk vindt. Je kunt je wel voorstellen dat zo’n relatie niet echt soepel zal verlopen.

Ontdek of jullie echt op één lijn zitten voordat je je in een relatie stort. Als jullie niet hetzelfde denken over de belangrijke dingen in het leven gaat het niet werken. En dat kun je maar beter van te voren weten. Verliefde gevoelens en mega aantrekkingskracht zullen grote verschillen in de basis niet lang kunnen ‘coveren’. En hopen dat de ander nog zal veranderen hierin is helaas wishful thinking.


Wil je meer weten over MensTypes, de klik en hoe je je ideale partner herkent? Lees dan het boek “Jij past echt bij mij”