Door: Monica Wardenaar

Blog top-5-killers-voor-je-relatie

In het begin van een relatie, vind je alles leuk aan elkaar. Je kunt je niet voorstellen dat jullie ergens stress over kunnen krijgen of niet meer op één lijn zullen zitten. Het is bijna ongelooflijk dat jullie over zoveel dingen hetzelfde denken. “Life is good.”

Maar hoe fijn het ook is om je leven met iemand te delen; het is niet altijd rozengeur en maneschijn. Relaties kunnen op z’n tijd zorgen voor veel stress. Steeds maar weer meningsverschillen over taakverdelingen, financiën en dergelijke kunnen voor heel wat stress zorgen in je relatie.

Stress is niet alleen funest voor de sfeer, maar kan dat ook zijn voor je immuunsysteem. Als je te lang blijft doorlopen met relatiestress kun je uiteindelijk uitgeput raken. Het is van belang om zo snel mogelijk te ontdekken welke factoren zorgen voor stress in jullie relatie. Te lang in een stressvolle relatie zitten is simpelweg slecht voor je gezondheid.

Killer 1: Smartphone liefde

Uit onderzoeken blijkt dat naast de ‘usual suspects’ ook de smartphone je relatie om zeep kan helpen. Uit een onderzoek van Baylor University in de V.S. blijkt dat mensen vaker ruzie hebben met hun geliefde doordat ze overmatig op het beeldscherm van hun telefoon kijken.

Phubbing heet dit fenomeen. Het is afgeleid van de Engelse woorden phone en snubbing (afsnauwen, terechtwijzen) Het betekent dat je meer aandacht hebt voor je phone dan voor je partner. Het zorgt ervoor dat je geen écht contact meer met elkaar hebt. Mensen die te veel phubben hebben kwalitatief minder goede sociale interactie en ze zijn minder empathisch.

Phubbing is een killer voor je relatie

Want echt contact kan er alleen maar zijn als je oprecht geïnteresseerd bent in de ander. Als je niet met aandacht luistert wordt het contact al snel oppervlakkig. Je hebt misschien het idee dat je luistert maar je geliefde telefoon slurpt al je aandacht op.
Wat te doen als je smartphone een stoorzender wordt in je relatie. De oplossing is natuurlijk meer dan simpel, maar ook meer dan moeilijk. Je zou phubbing immers een verslaving kunnen noemen.

Ben je een phubber? Zo los je het op:

  1. Laat je telefoon een keer thuis als je samen uit (eten) gaat. Of stop ‘m diep weg en pak je phone ‘only for emergencies’
  2. Geef je partner quality time en praat eerst, met volle aandacht, met elkaar. En pak dan pas je ‘andere lover’. Dit zal misschien niet zo makkelijk zijn, want phubbing heeft ervoor gezorgd dat je niet meer goed weet hoe je dat doet
  3. Maak van je slaapkamer een ‘no go area’ voor je telefoon
  4. Neem je telefoon niet overal mee naar toe in huis, maar leg deze op een vaste plek. Zorg dat je misgrijpt als je ‘even snel iets wilt opzoeken’ of ‘even snel je berichten wilt checken’
  5. Een inkopper misschien, maar zet je notificaties uit

Killer 2: Verschil in omgaan met geld

Geld is in relaties een van de meest voorkomende redenen voor ruzie. De een is zuinig en de ander vindt dat geld moet rollen. Door duidelijke afspraken hierover te maken voorkom je stress in je relatie.

Volgens het Nibud-rapport Geld en Relatie 2019, blijkt dat meer dan ooit stelletjes de financiën samen doen. Alles in één pot is misschien wel makkelijk, maar veroorzaakt ook sneller onenigheid. Je zult het niet altijd eens zijn met hoe de ander het gezamenlijke geld uitgeeft.

Ben je een spaarder of een spender?

Bij ruzie over geld gaat het meestal niet om hele grote dingen, zoals samen een huis kopen. Het gaat eerder om onenigheid over elkaars bestedingspatroon en irritaties die dagelijks kunnen terugkomen. Zoals dat een van jullie op aanbiedingen let om geld te besparen en de ander dat maar gedoe vindt en niet nodig. Of de keren dat de een weer te veel geld uitgeeft aan iets wat de ander onzinnig vindt. Ook meningsverschillen over hoe en hoeveel er gespaard moet worden kunnen een bron van stress zijn.

Het is een voordeel als jullie op dezelfde manier met geld omgaan. Dat je allebei zuinig bent of juist makkelijk geld uitgeeft. Maar is dit niet zo, dan kun je een hoop onnodige stress voorkomen door duidelijke afspraken te maken over geldzaken. Ook regelmatig de financiële situatie met elkaar bespreken geeft rust en helderheid waardoor financiën geen probleem hoeft te zijn.

Killer 3: Te veel ruzie

Onenigheid, discussie en ruzie zijn normaal in een relatie en komen in de beste huwelijken voor. Maar te veel ruzies kan zorgen voor een hoop stress en uiteindelijk is dat geen gezonde situatie. En zeker geen basis voor een superrelatie.

Ruzie hoeft niet per se slecht te zijn

Het blijkt zelfs dat stelletjes die regelmatig ruzie maken meer kans hebben op een goede relatie dan koppels die confrontaties uit de weg gaan. Want geen ruzie maken betekent niet dat er geen ruzie is, maar dat je geen ruzie máákt. Want conflicten en meningsverschillen zijn er altijd in een relatie en dat is logisch. Wanneer je onenigheid niet uitpraat kunnen opgekropte gevoelens leiden tot veel frustraties en uiteindelijk het einde betekenen van je relatie.

Ruzie maken in een relatie is gewoon en helemaal niet erg. Maar steeds weer ruzie maken over hetzelfde en elkaar op de kast jagen, daar schiet je weinig mee op. Dan is het zinvol te gaan onderzoeken waarom jullie telkens onenigheid hebben over dezelfde issues.

Killer 4: Niet op dezelfde lijn zitten met opruimen

Opruimen, huishouding en taakverdeling…daar ben je in het begin van je relatie totaal niet mee bezig. Je bent ervan overtuigd dat het vanzelf zal goedkomen, totdat blijkt dat jullie daar compleet anders over denken. De een vindt een opgeruimd huis heerlijk en wordt daar rustig van. De ander vindt juist rommel gezellig en huiselijk. Degene die een opgeruimd huis belangrijk vindt, zal daar veel (vrije) tijd aan besteden, terwijl de ander liever iets anders (leuks) gaat toen. Hierdoor krijgt de ‘poets en opruim-freak’ het idee dat alles op hem of haar neerkomt. Voeding voor ergernis.

Ben je een poetser of een sloddervos?

Als jullie normen en verwachtingen te veel verschillen kan dit zorgen voor veel onrust en irritaties. Degene die wat makkelijker is en niet opruimerig, ziet simpelweg sommige dingen niet. Stel dat jij de ‘poetser’ bent. Je partner heeft koffie gedronken en vindt het prima het kopje de hele ochtend op tafel te laten staan. Jij ergert je mateloos, want je vindt dat dit in de vaatwasser gestopt kan worden. Kleine moeite toch, denk je. Maar je partner is daar helemaal niet mee bezig.

Je voelt je boos en gefrustreerd, omdat jij je “gedwongen” voelt dingen op te ruimen en spullen op de juiste plek (terug) te leggen. Terwijl de ander geïrriteerd is, omdat jij jouw normen opdringt. Dit gedoe, wat vaak dagelijks voorkomt, kan een serieuze stressfactor zijn.

Breng humor in het huishouden

Als jullie niet het geluk hebben om over opruimen hetzelfde te denken, is elkaar begrijpen een voor de hand liggende oplossing. Elkaar écht willen begrijpen en elkaars opruimgedrag accepteren. En…het huishouden niet té serieus te nemen is ook een goede optie. Ieder mag zijn eigen norm hebben en met een beetje humor is het makkelijker sommige kleine onzinnige dingen te relativeren.

Killer 5: Verschillende prioriteiten

Het is belangrijk om genoeg tijd samen te hebben. Om dingen te doen waar je allebei energie van krijgt. Want al is ruimte om je eigen dingen te doen belangrijk, tijd voor elkaar vrijmaken is dat ook. Hoe wil je anders een fijne relatie hebben als je te weinig tijd investeert en de relatie niet ziet als prioriteit? Wat voor relatie heb je dan eigenlijk…

Waarom een workaholic een time-out moet nemen

Je hebt ruimte nodig voor jezelf in een relatie. Altijd maar alles samen willen doen werkt niet. Dat is benauwend, kost je energie en kan een oorzaak zijn van relatiestress. Een hobby waar je in op kunt gaan of een sportvereniging waar je regelmatig heen gaat is prima. Bewaak wel de grens tussen me-time en we-time. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld zo dol op hun werk dat ze de neiging hebben werk als prioriteit te stellen. Je neemt als workaholic de kritiek en protesten van je partner niet serieus…tot het te laat is. Helemaal fijn dat je veel geld verdient. Maar wat als je partner weggaat en je hebt niemand om ervan te genieten?

Blijf naast je eigen leven tijd vrij maken voor je geliefde. Plan bijvoorbeeld bewust een dag of avond samen. En die date is heilig voor jullie. Of spreek één moment van de dag af dat jullie even samen zijn…quality-time. En de ultieme date…een keer in de maand of twee maanden samen een weekendje weg. Zeker weten dat jullie ‘als nieuw’ terugkomen. Relaties zijn bedoeld om samen gelukkig in te zijn, toch?

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek 'Jij past écht bij mij'