Waarom soms liefde niet genoeg is

Door: Monica Wardenaar

‘All you need is love’ Het klinkt zo simpel: Je wordt verliefd en begint een relatie. In het begin denk je dat dit overweldigende gevoel genoeg is voor een superrelatie. Maar dat je op iemand verliefd wordt wil niet zeggen dat die ander de juiste persoon voor jou is.

Deze, vaak alleen op gevoel gebaseerde, verliefdheid kan je op een dwaalspoor brengen. Je bent ervan overtuigd dat deze persoon de ware is en dat jullie liefde alles zal overwinnen. Toch, als de roze wolk weggedreven is, word het duidelijk dat de basis niet goed is. Natuurlijk moet het goed voelen en wil je een relatie met iemand waarvan je hart sprongetjes maakt. Maar het moet ook degene zijn die bij jou past, anders is het vanaf het begin gedoemd te mislukken. Dan blijkt dat liefde alleen niet genoeg is.

Je kunt alleen bouwen op een goed fundament

Net zoals je een huis alleen kunt bouwen op een goede fundering, kan een relatie alleen maar succesvol zijn als er een solide basis is. Laat je niet verleiden tot bouwen op drijfzand. Denk niet ‘dat verandert vast als we samen zijn’, of ‘die echte klik komt later wel’. Verliefdheid kan ervoor zorgen dat je geneigd bent te denken ‘dit voelt zooo goed, dit moet wel echt zijn!’ Laat je hierdoor niet misleiden, want dit is helaas niet altijd het geval.

Als de basis goed is gaat veel vanzelf. Het betekent niet dat jullie overal hetzelfde over denken en altijd hetzelfde willen. Verschillend zijn is prima, zolang deze verschillen niet onoverbrugbaar zijn.

Een van de voorwaarden voor een goed fundament is dat waarden en normen niet te ver uit elkaar liggen.

Je waarden zeggen iets over wat jij belangrijk vindt. Je hecht bijvoorbeeld waarde aan je vrijheid, je vindt een druk sociaal leven belangrijk en je wilt genoeg avontuur in je leven. Maar degene op wie je verliefd bent heeft hele andere waarden. Hij/zij wil graag zekerheid, huisje-boompje-beestje, en wordt blij van een leven wat voorspelbaar is met niet al te grote veranderingen en verrassingen.

Je normen gaan over wat ‘je moet’ of wat je van jezelf ‘niet mag’. Als jij vindt dat succesvol zijn belangrijk is, zul je andere keuzes maken dan iemand die genieten belangrijk vindt. Je vindt dat je niet mag genieten, voordat je je werk hebt gedaan. Of als je (familie)tradities belangrijk vindt, wil je graag de feestdagen doorbrengen met familie omdat je vindt dat dit zo hoort. Je kunt je voorstellen dat dit elk jaar weer een discussiepunt is als je een relatie hebt met iemand die tradities totaal niet belangrijk vindt.

Als waarden en normen te ver uit elkaar liggen is het ondenkbaar om op een lijn te komen. Wanneer je in de basis verschillende dingen nastreeft in het leven is het haast onmogelijk om samen gelukkig te worden.

Blijven hangen in een relatie die niet werkt

Toch blijven mensen vaak hangen in een relatie die niet werkt. Ergens voelen en weten ze dat ze helemaal niet bij elkaar passen. Ondanks dat, laten ze zich sturen door het moment en het gevoel wat ze hadden toen ze elkaar voor het eerst zagen. Ze willen blijven geloven dat ze deze keer de ware te pakken hebben.

Ik kan me er iets bij voorstellen, want het is natuurlijk niet leuk als iemand op wie je helemaal hoteldebotel bent totaal niet bij je blijkt te passen. Je wilt dan alles doen om het toch te laten werken, ook al weet je in je hart dat er te veel onoverkomelijke verschillen zijn. Door jullie verschillend toekomstbeeld, andere normen & waarden, persoonlijkheid en uiteenlopende ambities realiseer je je dat jullie geen match zijn. Dat jullie elkaar niet gelukkig gaan maken.

Dat is natuurlijk verdrietig. Zeker als jullie het gevoel hebben enorm verliefd te zijn op elkaar.

Met je hoofd in de wolken is het niet altijd makkelijk realistisch te kijken naar wat jullie bindt of juist niet bindt. Toch is het belangrijk na te denken of iemand echt bij jou past.

Want hoe verliefd je ook bent, als je in de basis niet bij elkaar past is liefde alleen niet genoeg.

Je kunt je ervaringen delen in het commentaarveld hieronder. Als je dit artikel met anderen wilt delen, kun je dit makkelijk doen door op een van de buttons hieronder te klikken.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’