Tegenpolen trekken elkaar aan. Iemand die niet op jou lijkt is onvoorspelbaar en kan spannender zijn. Tegenpolen vullen elkaar ook aan. Is de een dominant (actief) en de ander meegaand (passief), dan kan dit prettig zijn in een relatie. Maar je kunt niet stellen dat zo’n relatie meer kans van slagen heeft dan een relatie met iemand die op jou lijkt, hetzelfde type is als jij.
Vaak trekken juist mensen die op elkaar lijken elkaar aan. We zijn geneigd te denken dat dit saai is, maar niets is minder waar. Het blijkt dat we het juist prettig vinden als iemand hetzelfde denkt over dingen. Dat zelfs mensen die hetzelfde zijn vaak meer tevreden zijn over hun relatie. Of je nu allebei dominant of afwachtend bent: Je begrijpt elkaars gedrag beter en de kans dat je bij elkaar blijft is groot.
Weet wat je wilt
Het gaat om wat je wilt. Je hebt met allebei kans op een superrelatie: iemand die je tegenpool is of iemand die hetzelfde is als jij. Het belangrijkste is dat je weet wat je zoekt in een partner en wat je verwacht van een relatie. Want dan vind je veel makkelijker iemand die bij jou past. Stel dat je een rustig type bent. Je wilt liever weten waar je aan toe bent en houdt er niet van constant overweldigd te worden door verrassingen. Dan is het slimmer om te kiezen voor iemand die hetzelfde is als jij, dan te gaan voor een avontuurlijk en onrustig type.
Ben je juist avontuurlijk en actief en wil je iemand die hetzelfde is als jij, dan is het handig als je kiest voor iemand die op dezelfde manier in het leven staat.
Maar je kunt natuurlijk ook zelf een rustig type zijn en juist wat meer avontuur in je leven willen. Dan kies je eerder voor iemand die jouw tegenpool is.
Als je vooraf tijd en energie steekt om te bepalen wat jij echt wilt en waar je behoefte aan hebt, hoef je niet achteraf te zeggen: ‘hij of zij paste toch niet zo goed bij mij’.
Soort zoekt soort
Hoe meer overeenkomsten er zijn, hoe prettiger we ons voelen bij een ander. Mensen voelen zich blijkbaar hierdoor meer aangetrokken tot elkaar. Dit is de conclusie van psychologen Robert Horton en Matthew Montoya. We zijn geneigd voorkeur te hebben voor mensen die zijn zoals we zelf zijn, birds of a feather flock together. In liefdesrelaties, maar ook in vriendschappen en zakelijke relaties.
Je kunt op verschillende gebieden overeenkomsten hebben. Bijvoorbeeld karakters die goed bij elkaar passen, omdat je hetzelfde type bent. Maar ook kun je allebei dezelfde hobby, interesses en levensdoel hebben. Of we vallen op iemand die op ons lijkt voor wat betreft leeftijd, persoonlijkheid en opleidingsniveau. Hoe meer overeenkomsten hoe prettiger we ons bij iemand voelen.
Tegenpolen
Met iemand die hetzelfde is als jij kun je dus een superrelatie hebben die alles behalve saai is. Daarnaast vind je in de typologie van MensTypes juist ook in je tegenpool een persoon die goed bij jou past. Iemand die een match is, zoals de + en – pool van een batterij dat zijn. Oftewel opposites attract.
Als je rustig bent, kunt je in een actief type je ideale partner vinden. En als je een actief type bent kan een passiever type je rust geven. Maar ook hier geldt hoe meer overeenkomsten hoe meer kans op een relatie voor het leven. Stel dat je je tegenpool hebt ontmoet. Niet alleen jullie persoonlijkheid past ook bij elkaar, maar jullie hebben dezelfde interesses, hobby en levensdoel. Dan heb je grote kans op een superrelatie want dit zijn belangrijke ingrediënten. Naast natuurlijk lichamelijke aantrekkingskracht.
Onverenigbare verschillen
Hoe verschillend twee mensen ook kunnen lijken, als er voldoende gezamenlijke interesses zijn is de kans op een superrelatie groot. Natuurlijk moeten deze verschillen niet te groot zijn. Vaak worden onverenigbare verschillen genoemd als reden voor echtscheiding. Dit kunnen zelfs onbelangrijke dingen lijken in het begin van een relatie. Stel dat de een heel netjes is en de ander slordig en makkelijk. Dit kan een strijd- en stresspunt worden in een relatie. Mensen kunnen veranderingen aanbrengen in hun persoonlijkheid, maar als het aangeboren karaktertrekken zijn, is dat niet te veranderen. Dan is het de aard van het beestje.
Kies voor de juiste partner
Beslissen met wie je je leven wilt delen is één van de belangrijkste beslissingen in je leven, dus denk daar niet te makkelijk over. Bedenk wat je wilt in een relatie en wat je verwacht van een partner. En vraag je dan af of je dit gaat vinden in je tegenpool of bij iemand die hetzelfde is als jij. Het is niet te verstandelijk om op deze manier te beslissen of je een relatie wilt met iemand. Als je een huis koopt wil je ook weten of dit het huis is wat je wit, wat je zoekt en of het aan al je verwachtingen voldoet, want het is een belangrijke beslissing. Is dit werkelijk je droomhuis? Je te veel laten leiden door je emoties is niet slim.
Dus waarom dan niet eerst ontdekken of iemand echt bij je past. Of hij of zij jouw droompartner is, voordat je je in een relatie stort en alleen je gevoelens volgt.
