Wat is jouw gebruiksaanwijzing?

Door: Monica Wardenaar

Vaak zijn we geneigd om anderen te behandelen zoals we zelf behandeld willen worden. Dat lijkt een prima uitgangspunt. Maar dit werkt eigenlijk alleen goed als je dezelfde gebruiksaanwijzing hebt als de persoon die tegenover je zit. Wanneer dit niet zo is, kun je het tegenovergestelde bereiken. Want wanneer je merkt dat een contact niet zo soepel verloopt, ga je meestal nog meer je best doen. Maar dan wel……..op een manier zoals jij behandeld wilt worden. En hierdoor wordt de kans op irritatie alleen maar groter.

Ben je mensgericht of taakgericht?

Wanneer je bijvoorbeeld meer taakgericht bent wil je actie en zo snel mogelijk resultaat. Je focus ligt op het einddoel en het proces is minder belangrijk. Genieten van het proces of een praatje met iemand maken is zonde van je tijd.

Als je mensgericht bent, ben je meer empathisch en vind je het belangrijk dat mensen het naar hun zin hebben. Je bent niet alleen gefocust op het einddoel en resultaten. Je vindt het ook belangrijk te genieten van het proces en maakt tijd voor een praatje met iemand.

Je hebt een grote voorsprong als je weet wat jouw gebruiksaanwijzing is. En als je kunt zien wat de gebruiksaanwijzing van de ander is.

Een gebruiksaanwijzing is handig

Stel je voor dat je in de supermarkt staat en je hebt haast. Ga je dan in een rij staan waar iemand achter de kassa zit die taakgericht is of mensgericht?

En als je voor je werk veel mensen ontmoet is het handig als je weet wat jouw gebruiksaanwijzing is. Want als je zelf taakgericht bent kunnen sommige mensen het gevoel hebben dat je ‘niet vriendelijk bent en gehaast’. Terwijl je goede bedoelingen hebt, want je benadert iemand op de manier zoals je zelf benaderd wilt worden…..snel en efficiënt. En als je meer mensgericht bent kunnen sommige mensen ‘ongeduldig worden of geïrriteerd reageren’..…terwijl je bedoelingen goed zijn. Je behandelt ze volgens jouw gebruiksaanwijzing, rustig en met veel aandacht.

Je kunt je ervaringen delen in het commentaarveld hieronder. Als je dit artikel met anderen wilt delen, kun je dit makkelijk doen door op een van de buttons hieronder te klikken.

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’