Zelfbeheersing is een belangrijke vaardigheid in een relatie. Of het nu gaat om een liefdesrelatie, een vriendschapsrelatie of een werkrelatie. Maar zeker in een liefdesrelatie is het de moeite waard om wat vaker tot tien te tellen.
In de hitte van de strijd vergeet je vaak dat woorden meer kapot kunnen maken dan je denkt. En hoeveel spijt je later ook hebt, als je ze eenmaal hebt uitgesproken kun je ze niet meer terug nemen. Impulsief reageren is een gewoonte. Een gewoonte die je kunt vervangen door zelfbeheersing. En dit kun je trainen. Hieronder lees je een verhaal van een vader die zijn zoon vertelt over zelfbeheersing.
Hoe een vader zijn zoon leerde zichzelf te beheersen
Er was eens een jongen met zeer weinig zelfbeheersing. Zijn vader gaf hem een zak spijkers en zei tegen hem dat elke keer als hij zijn zelfbeheersing verloor, hij een spijker in de achterkant van de schutting moest slaan. De eerste dag sloeg de jongen 37 spijkers in de schutting.
In de volgende paar weken, toen hij leerde om zijn kwaadheid onder controle te krijgen, werd het aantal spijkers dat hij in de schutting sloeg geleidelijk aan kleiner. Hij zag in dat het gemakkelijker was om zijn zelfbeheersing niet te verliezen, dan al die spijkers in de schutting te slaan……
Uiteindelijk kwam de dag dat de jongen zijn zelfbeheersing niet meer verloor. Hij vertelde dit aan zijn vader en die stelde voor dat de jongen nu voor elke dag dat hij zichzelf kon beheersen een spijker uit de schutting haalde.
De dagen gingen voorbij en de jongen was eindelijk zo ver dat hij zijn vader kon vertellen dat alle spijkers waren verdwenen. De vader nam de jongen bij de hand en ging met hem naar de schutting.
Hij zei: “Je hebt het goed gedaan, mijn zoon, maar kijk nu eens naar al die gaten in de schutting. De schutting zal nooit meer hetzelfde zijn. Als je dingen zegt in woede, dan laten ze in de geest een litteken achter net als de spijkers in de schutting deze gaten hebben achtergelaten. Je kunt iemand met een mes steken en het mes er weer uit trekken. Het maakt niet uit hoe vaak je zegt dat het je spijt, de wond zal er blijven. Een verbale wond is even erg als een fysieke wond.”
