Hoe je echte aantrekkingskracht herkent


Door: Monica Wardenaar

Aantrekkingskracht en je aangetrokken voelen tot iemand is iets wat onbewust gebeurt. Je kunt niet zeggen: “Jij ziet er goed uit en je bent heel leuk. Ik ga me aangetrokken voelen tot jou!” Echte aantrekkingskracht kun je niet forceren of manipuleren. Maar hoe komt het dat je je aangetrokken voelt tot de een en niet tot de ander? En gaat het dan om uiterlijk of innerlijk? Uit de praktijk blijkt dat je je tot bepaalde mensen aangetrokken voelt. Als je er op let merk je dat het vaak dezelfde types zijn bij wie je een bepaalde aantrekkingskracht voelt.

Magische aantrekkingskracht

Waarom voel je je als een magneet naar iemand toegetrokken? Waarom stap je op een feest of verjaardag juist op die ene persoon af. En ook blijkt vaak dat jullie een bijzondere klik hebben. Aantrekking vindt vaak al plaats in de eerste minuut dat we iemand ontmoeten.

Je denkt hier niet over na. Het is iets wat automatisch gebeurt en het heeft vaak niets te maken met een knap uiterlijk. Bij magische aantrekkingskracht voel je je onbewust tot iemand aangetrokken. Niet direct op de bewuste “ik vind je aantrekkelijk manier”, maar eerder op de onbewuste “ik voel aantrekkingskracht naar jou.”

Je aangetrokken voelen tot iemand, verliefd worden... het is best complex en iets waar je weinig invloed op hebt. Het is magisch, maar niet zo onverklaarbaar als je misschien denkt.

Lust of Liefde?

Soms is aantrekkingskracht geen goede basis voor een langdurige liefdesrelatie. Als je alleen fysieke aantrekkingskracht voelt zonder echte klik, zal het moeilijk zijn een steady liefdesrelatie op te bouwen. Lichamelijke aantrekkingskracht kan overweldigend zijn en daardoor misleidend.

Lust zorgt voor dopamine, het gelukshormoon serotonine en het knuffelhormoon oxytocine. Hierdoor voel je je nog meer aangetrokken tot iemand. En dat kan best verwarrend zijn. Grote kans dat je denkt dat je verliefd bent, terwijl er hoofdzakelijk sprake is van fysieke aantrekkingskracht.

Liefde is meer dan alleen een seksuele verbinding. Natuurlijk is lichamelijke aantrekkingskracht belangrijk. Maar goed zijn onder de lakens is niet genoeg, als er niet ook een emotionele verbinding is. Een emotionele connectie is een belangrijke voorwaarde voor een sterke liefdesrelatie.

MensTypes en aantrekkingskracht

Twee belangrijke ingrediënten voor een romantische relatie zijn fysieke en emotionele aantrekkingskracht. Vanuit MensTypes gezien is het eenvoudig te verklaren waarom je sterke aantrekkingskracht voelt bij bepaalde personen.

Er zijn twee types bij wie je deze aantrekkingskrachten het sterkst kan voelen. Deze twee menstypes passen het best bij jou en zijn dan ook de beste match voor een liefdesrelatie. Bij het ene type spreek je van “opposites attract”. Dit kun je vergelijken met de elektrische kracht tussen de plus- en de min-pool bij een batterij. Deze natuurwet geldt ook voor relaties. Bij het andere type ga je meer uit van “like attracts like”. Iemand die bij je past omdat jullie hetzelfde menstype zijn.

Voorbeelden van bekende koppels die qua menstype bij elkaar passen zijn:
Prins William en Kate Middleton
Rene en Nastasja Froger
Frans en Mariska Bauer
Maxima en Willem-Alexander
George en Amal Cloony

Hoe herken je échte aantrekkingskracht?

Je ontmoet iemand en je voelt je aangetrokken tot deze persoon. Hoe weet je nu of het echte aantrekkingskracht is; de basis voor een liefdesrelatie. Of dat het alleen seksuele aantrekking is, voor party, fun of een one-nightstand.

De vraag die je jezelf hierbij kunt stellen is: “wat wil ik echt?” Wil ik iets opbouwen met iemand en serieus mijn leven met iemand delen. Of hoeft het van mij allemaal niet zo serieus. En heeft een steady relatie op dit moment geen prio voor mij, dan is echte aantrekkingskracht ook niet zo belangrijk. Want voor lust en plezier hoef je geen emotionele verbinding te hebben.

Echte aantrekkingskracht herken je aan ‘de klik’ die je voelt als je iemand voor het eerst ontmoet. Dit is een belangrijk ingrediënt voor een duurzame relatie. Het is natuurlijk geen garantie dat de relatie succesvol zal zijn, want er spelen meerdere factoren een rol. Maar zonder deze klik is de kans op een langdurige liefdesrelatie klein.

Een echte klik kun je herkennen. Stel dat je bijvoorbeeld op een verjaardag of feest iemand ontmoet. Jullie hebben een leuk gesprek, het voelt vertrouwd en jullie begrijpen elkaar makkelijk. Je voelt je direct op je gemak en er is ongedwongen, echt contact. Het contact verloopt vlot en je hebt het gevoel dat je uren kunt blijven kletsen. Je weet niet precies waarom, maar het klikt! Dit kan de basis zijn voor een vriendschap of een liefdesrelatie.

Als je met iemand en klik hebt, wil dat niet zeggen dat je daar ook een romantische relatie mee zal hebben. Dat is natuurlijk ook niet altijd de bedoeling. Maar als er naast deze échte klik ook romantische gevoelens bijkomen én fysieke aantrekkingskracht, dan heb je een grote kans op een duurzame harmonieuze liefdesrelatie.

Bij echte aantrekkingskracht weet je niet precies wat er gebeurt. Je kunt het niet direct plaatsen, je gevoel staat op scherp en er is een sensatie van herkenning. En soms zelfs wat lichte kriebels in je lijf.

Wil je het geheim van TypeDating ontdekken en ben je klaar om je love-life "een nieuw leven" in te blazen? Meld je dan nu aan voor de workshop “TypeDating – vind een partner die echt bij je past”


Vind je het interessant? Reageer en deel!

Meld je aan voor de inspiratie-mail en ontvang direct
gratis hoofdstukken uit het boek ‘Jij past écht bij mij’